Man en vrouw samen aan het front?

Sinds 2020 is dienstplicht weer ingevoerd in Nederland. Maar wat is dienstplicht eigenlijk? En waarom is ineens besloten dat vrouwen óók opgeroepen kunnen worden?

Na de Koude Oorlog dreigde er geen gevaar meer en toen is besloten dat 6  jaar later, in 1997 de dienstplicht in Nederland werd opgeschort. In 2014 brak er een oorlog uit tussen Oekraïne en Rusland, die tot op de dag van vandaag nog steeds bezig is. In 2020 kwam de oorlog steeds dichter bij en toen is door de overheid de dienstplicht weer ingevoerd.

Wat is dienstplicht?

Dienstplicht houd in dat je vanaf 17 tot 45  jaar opgeroepen kunt worden om opgeleid te kunnen worden als militair, zodat je tijdens oorlog mee kan dragen aan de veiligheid van Nederland. Tegenwoordig is dienstplicht niet meer zoals het vroeger was. De overheid wil dat dienstplicht zowel militair als maatschappelijk vervuld wordt. Op die manier kunnen jongeren zelf kiezen hoe ze hun dienstplicht willen vervullen. Zo zou je jezelf bijvoorbeeld in kunnen zetten voor onderwijs, zorg en politie. Zie het als een stage.

Er worden onder andere gezamenlijke trainingsweken gegeven op locaties bij jou in de buurt. Zowel de maatschappelijke als militaire dienstplicht moet een jaar duren. In dat jaar heb je de tijd om de basisvaardigheden van jouw gekozen sector (onderwijs, zorg etc.) te leren. Als oorlog ooit dichtbij komt kunnen jongeren die vaardigheden toepassen, om op die manier Nederland te steunen.

Vrouwen in dienstplicht

Er zijn veel verschillende meningen over vrouwen in dienstplicht. Veel mensen vinden het idee van een vrouw in dienstplicht niks. Voornamelijk mannen vinden het een slecht idee, vrouwen zijn immers lichamelijk zwakker dan een man. Daarom zetten landen in tijd van oorlog het liefste geen vrouwen aan het front. Waarom is dan besloten dat vrouwen nu ineens wél opgeroepen kunnen worden? De reden is simpel: mannen en vrouwen hebben in Nederland gelijke rechten. Daarom kunnen vrouwen nu óók opgeroepen worden.

Eén van de weinige landen die al eerder vrouwen inzette was Rusland, in de Tweede wereldoorlog. Een aantal van de beste sluipschutters uit die tijd waren vrouwen. Vrouwen zijn tenslotte veel nauwkeuriger en voorzichtiger dan mannen. Ljoedmila Pavlitsjenko was met 309 bevestigde doden de meest succesvolle vrouwelijke sluipschutter in de Tweede wereldoorlog.

Meedoen, of thuisblijven?

Zenzi en Keesje waren erg benieuwd naar de meningen van mensen. We zijn het centrum van Amsterdam ingegaan en hebben daar veel rondgevraagd. De uitkomst was zeer divers. Sommige mensen begonnen spontaan te lachen, anderen twijfelden. Wat zou jij doen als er gevaar dreigt? Doe je mee, of blijf je thuis?