Stranger Things, Avatar of Venom 3: daar moet je nog even op wachten

DoorRobin Steenkist

3 april 2024

De SAG-AFTRA staking is nu al vijf maanden afgelopen, dus de productie voor nieuwe films en series is in volle gang. Maar wat betekent deze zes maanden stop van afgelopen zomer nu voor de toekomst?

In mei 2023 begon de staking met de naam Writes Guild of Amerika. Liefst 11 duizend schrijvers deden er aan mee. Zij zijn vertegenwoordigd door SAG-AFTRA, het verbond van twee vakbonden, de Screen Actors Guild (SAG) en de American Federation of Television and Radio Artist (AFTRA).

AI

De reden voor deze staking was meer geld, betere royalty’s, betere werkomstandigheden en een belofte op het behouden van werk door de angst voor AI. Veel schrijvers en acteurs zijn namelijk bang dat hun werk overgenomen gaat worden door kunstmatige intelligentie. Schrijvers zouden dan vervangen worden door ChatGPT en acteurs door deepfake.

Deze van de staking van SAG-AFTRA is gemaakt door kunstmatige intelligentie.

Film- en televisieacteurs, radiopersoonlijkheden en andere media gezichten sloten zich aan bij deze staking op 14 juli, wat ervoor zorgde dat er wel meer dan 160 duizend mensen stopten met hun werk en gingen protesteren.

Lijst

De lijst van vertraagde projecten gaat eindeloos door, waaronder ook projecten met erg namen.

Maar dit zijn, maar de ‘grote’ namen, er zijn nog veel meer series en films die vertraagd zijn. Veel van deze projecten zijn nu in productie dus filmen of editen, wat betekent dat de meeste zijn uitgebracht in eind 2024/begin 2025 met wat uitzonderingen. Bijvoorbeeld Avatar 3 die is te verwachten in 2026.

Sequeljaar

In de filmindustrie word dit jaar ook wel het sequeljaar genoemd, omdat er nu allemaal volgende gedeeltes van films uitkomen. Welke film kijk jij het meeste naar uit?