Mazelenuitbraak in Den Haag: zeventien kinderen besmet

DoorStephen Moyo

28 juni 2024 ,

Zeventien kinderen in Den Haag zijn besmet met mazelen. GGD Haaglanden spreekt van een lokale uitbraak, waarbij alle besmettingen met elkaar verbonden zijn.

Het aantal mazelenbesmettingen in Den Haag is de afgelopen weken toegenomen. Vorige week waren er tien gevallen bekend, deze week zijn er zeven nieuwe besmettingen bijgekomen.

Verspreiding

Volgens een woordvoerder van de Haagse GGD zijn de besmettingen verspreid via sociale contacten, zoals school, kinderdagverblijven, en broertjes en zusjes.

Lage vaccinatiegraad

De uitbraak is geconcentreerd in het stadsdeel Centrum. De GGD maakt zich zorgen over verdere verspreiding omdat, de vaccinatiegraad in dit gebied laag is. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat vijfennegentig procent van de kinderen gevaccineerd moet zijn om een uitbraak te voorkomen, maar in sommige delen van Den Haag ligt de vaccinatiegraad onder de 65.

Symptomen en Gevolgen van Mazelen

Mazelen is een zeer besmettelijk virus. Symptomen zijn koorts, verkoudheid en hoesten, gevolgd door rode vlekjes op het hele lichaam. In ernstige gevallen kunnen mazelen leiden tot long- of hersenontsteking.

De GGD adviseert gezinnen waar mazelen heerst over maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen. Besmette kinderen moeten bijvoorbeeld niet in contact komen met jonge baby’s, zwangere vrouwen en mensen met een zwakke gezondheid.

Informatie voor Ouders

Alle ouders van kinderen op de betrokken scholen en peuterspeelzalen krijgen bericht van de GGD. De gezondheidsdienst biedt ook de mogelijkheid om niet-gevaccineerde contacten alsnog te vaccineren.

Het RIVM maakte woensdag bekend dat er de afgelopen maand vijfentwintig meldingen van mazelenbesmettingen zijn gedaan in heel Nederland. In 2024 zijn er tot nu toe 105 gevallen gemeld.