Het ambulancemysterie

Waarom staan er altijd ambulances aan het eind van de straat? Dat iets wat veel studenten en docenten zich al maanden afvragen. Daarom zijn drie studenten van de opleiding Mediaredactiemedewerker die kant op gegaan en op zoek gegaan naar het antwoord.

En het blijkt heel simpel: de ambulances staan er voor onderhoud.

Het desbetreffende onderhoudsbedrijf

Aan het eind van de Contactweg zit een bedrijf, Bosch Car Service v.d. Berg en Wiggers, dat zorgt voor de onderhoud en reparatie van deze ambulances. “Er rijden ongeveer 80 ambulances rond in Amsterdam, dus heel veel. Dan is er dus altijd wel eentje die onderhoud nodig heeft.”

Dat verklaart ook waarom de ambulances er al-tijd staan. “Bij normale auto’s rij je van beurt tot beurt, bij een ambulance ligt dat anders. Deze krijgen standaard elk halfjaar een onderhoudsbeurt, dat is dus eigenlijk vóór dat deze echt nodig is, en dat komt omdat ze niet rijden zoals normale auto’s. Ze rijden sneller, trekken sneller op, remmen soms harder af en dat zorgt bijvoorbeeld voor slijtage van de banden en die moeten dan vaker vervangen worden.”

Maar die onderhoudsbeurt is niet per se voor onderdelen die kapot zijn, daarom komen de ambulances ook elke 150.000 kilometer binnen voor reparatie. “Dan wordt eigenlijk alles (preventief) vervangen, denk aan een turbo (dat is een onderdeel wat de motor meer lucht geeft), een aircopomp, of bepaalde onderdelen van de motor. Dat doen we dus meestal preventief om te voorkomen dat iets echt stuk gaat en het ziekenhuis of het ambulance personeel dan met problemen komen te zitten.”

Het mysterie is opgelost en iedereen kan weer lekker slapen, zonder urenlang te piekeren over die ambulances aan het einde van de straat.

Kijk voor meer artikelen verder op de website!