EK in volle gang: Mbappé draagt een masker

DoorCas Roode

21 juni 2024 , , ,

Het EK in Duitsland is nu al een week bezig. Het nieuws wordt gedomineerd door de neus van Kylian. Er zijn ook verrassende uitslagen genoteerd. Welke ploegen hebben indruk gemaakt? En welke teams moeten echt aan de bak?

Vandaag is een grote dag voor het Nederlandse team. Dat speelt vanavond om 21 uur tegen groepsfavoriet Frankrijk.

Verrassing

Alle landen hebben nu minimaal één wedstrijd achter de rug, en een paar zelfs al twee. De grootste verrassing van speeldag één was het verlies van buurland België, dat verloor van Slowakije. Lukaku scoorde twee goals, die beide werden afgekeurd door de VAR. Dat is een nieuw record.

Engeland, Frankrijk, Italië, Portugal en Nederland wonnen met een mager verschil van één doelpunt. Na speeldag 2 kunnen landen hun plaats in de volgende ronde al verzekeren.

Volgende ronde

Woensdag begon speeldag 2, en ook daarin is er al veel gebeurd. Gisteravond om 21:00 was de grootste wedstrijd tot nu toe. Spanje moest tegen de titelverdedigers Italië, en wonnen met 1-0.

Duitsland heeft twee overwinningen, en is nu officieel door naar de knock-out fase. Ook Spanje is door naar de volgende ronde, na de overwinning van Spanje. Engeland staat bovenaan in de groep met vier punten. Het team van coach Gareth Southgate speelde gelijk tegen Denemarken.

Nederland

Zoals je misschien wel hebt gezien of hebt meegekregen, heeft Nederland een 2-1 overwinning geboekt op Polen. Wout Weghorst werd erin gewisseld, en scoorde het doelpunt waardoor Nederland weer rustig kon ademen.

Vanavond om 21 uur speelt Nederland tegen favoriet Frankrijk. Als er een winnaar valt in de wedstrijd is dat land automatisch door. Nederland is dan wel een underdog in deze wedstrijd, er is toch iets wat in het voordeel van Nederland kan vallen…

Mbappé

Kylian Mbappé brak maandag in het duel tegen Oostenrijk zijn neus. Frankrijk won wel met 1-0, maar verliest Mbappe nu misschien wel voor de wedstrijd tegen Oranje.

In de laatste training van de Franse droeg Mbappé een masker in de kleuren van Frankrijk, maar dat wordt niet toegestaan in een wedstrijd door UEFA. In de regels van de UEFA staat namelijk dat je alleen een masker mag dragen met één kleur. Of de Franse aanvaller vanavond mee mag spelen is nog niet bekend. Mbappé zelf wil hij wel spelen.

Maskers

Ook oud-profs Berry Powel en Rens van Eijden hebben ervaring met maskers. Powel brak zijn neus in 2009 en speelde met een masker, maar vond het erg lastig. “Ik moest een rare houding aannemen om nog iets te kunnen zien.” Vaak wordt het masker op maat gemaakt, Ook bij Mbappé is dat gedaan. Van Eijden brak zijn neus in 2016, en liet toen een masker maken bij een tandarts.

Zelfs de Duitse verdediger Antonio Rudiger droeg een zwart masker. De Duitser botste tegen huidig teamgenoot Modric op in de Champions League, toen hij nog voor Engelse club Chelsea speelde. Rudiger is niet de enige verdediger die in de afgelopen tijd een masker heeft gedragen, ook Kroaat Gvardiol droeg een zwart masker voor zijn nationale team tijdens het Wereldkampioenschap.

Gazz-mask

Heung-Min Son droeg in 2022 een masker vanwege een oogblessure. En Paul Gascoigne droeg een masker wat bekend stond als het ”Gazz-mask”. En daar stopt het niet, want ook de oud-Chelsea spits Aubameyang droeg een zwart masker in 2022 vanwege een gebroken kaak. En Victor Oshimen droeg in 2021 een masker nadat hij een oogblessure had opgelopen in een Serie A wedstrijd.

Kortom: Er zijn nog véél meer spelers in de geschiedenis van de sport die een masker hebben gedragen

Gary Cahill vs Maccabi Tel-Aviv in Champions league (Foto: joshjdss)