Hoe fout kan het gaan met drugs?

Dave Sanders is werkzaam bij Jellinek als preventiemedewerker. Hij houdt zich bezig met verslavingsproblematiek.”Door dagelijks drugs gebruikt voel je je eigenlijk elke dag slecht, behalve als je een middel tot je hebt genomen en dat is precies de reden waarom een verslaving zo gevaarlijk is. Je word afhankelijk van iets dodelijks.”

Hoe kan je een verslaving bij een geliefde snel herkennen?
“Mensen die een verslaving hebben doen vaak dingen stiekem, ze verbergen hun verslaving voor hun geliefden. Het is heel moeilijk om  het te herkennen en het is vooral aan de verslaafde zelf om er voor uit te komen.”

Hoe kan je de geliefde het beste helpen?
“Praat erover met ze en probeer te helpen door te overtuigen dat ze naar een kliniek moeten gaan, dit is wel heel moeilijk want het blijft de keuze van de verslaafde zelf om de officiële stap te zetten naar hulp zoeken.”

Hoe snel kan het foutgaan bij een drugverslaving?
“Dat is afhankelijk van het middel waaraan de persoon verslaafd is, het gewicht en of het in je genen zit, als jouw ouders bijvoorbeeld ook verslaafd waren of zijn aan iets is de kans groot dat verslavingsgevoeligheid in jouw DNA zit en je zelf ook sneller problemen krijgt met verslaafd worden aan iets.”

Klopt het dat medicijnen zoals xanax en fentanyl steeds meer worden gebruikt in Nederland?
“Ik denk wel dat het niet alleen maar voor medicinale doeleinden worden gebruikt, meestal ook door tieners en jongvolwassene omdat hun de gevolgen en gevaren niet altijd even goed weten.”

Welke behandelingsopties zijn er voor mensen die problemen hebben met een drugsverslaving?
“Bij Jellinek hebben we een klinische opname, dat houd in 4 tot 6 weken en soms zelfs nog langer, dan spreek je 1 keer per week een behandelaar om je verslaving aan te pakken en ervoor te zorgen dat je weer afhankelijk wordt. We hebben ook een dagopname bij Jellinek, dus ’s ochtends kom je binnen en ’s avonds ga je weer naar buiten.”

“We hebben ook het JOT: dat betekent Jellinek Outreaching Team, die komen bij mensen thuis en daarbij gebruiken we ook een thuis-detox. Buiten Jellinek zijn er nog heel veel andere klinieken die ook hulp bieden, Er zijn  Safehouses in Nederland waar je begeleid komt te wonen, dat is eigenlijk de laatste stap van het afkicken die je helpen om weer terug de maatschappij in te kunnen.”

Wat zijn de meest voorkomende drugs die leiden tot een overdosis?
“Dat is afhankelijk van de hoeveelheid die je gebruikt, maar de kans is kleiner dat je een cannabis overdosis krijgt dan een cocaïne of heroïne overdosis. Hoe sterker het middel, hoe groter de kans op een overdosis. En ook hier is het deels afhankelijk of je een man of vrouw bent, genoeg sport, gezond eet en hoeveel je weegt etc.”

Wat zijn de gevolgen van drugsgebruik op mentaal vlak voor een tiener?
“Het speelt met je dopaminestelsel, je word er heel moe van, je hebt minder weerbaarheid, je vitamines gaan heel snel op waardoor je zwakker word. Dus als je dagelijks drugs gebruikt voel je je eigenlijk elke dag slecht, behalve als je een middel tot je hebt genomen en dat is precies de reden waarom een verslaving zo gevaarlijk is. Je word afhankelijk van iets dodelijks.”

Hoe kan ik het beste iemand helpen die dit van dichtbij heeft meegemaakt op jonge leeftijd?
“Motiveer ze om hulp te zoeken, zodat ze met een professional kunnen praten. Er zijn ook bedrijven die familieleden helpen met hoe je ermee om kan gaan.”

Op welke waarschuwingssignalen kan je letten als je denkt dat iemand verslaafd is?
“Wanneer iemand vaak te laat is, zijn afspraken niet nakomt, er minder verzorgd uit ziet, korte tot geen concentratie heeft, vermoeidheid, niet goed oplet en vooral als iemand zich druk maakt over dingen die al zijn gebeurd of nog gaan gebeuren, iemand die dus niet in het nu leeft.”