‘Stoppen is voor mensen met ADHD heel moeilijk’

Etienne Scheeper is werkzaam als ADHD coach bij Mediacollege Amsterdam, hij leert studenten die ADHD hebben met de aandoening om te gaan. “Wat uit cijfers is gebleken is dat de meerderheid in verslavingsklinieken ADHD heeft wat nooit gediagnostiseerd is.”

Hoe komt het dat mensen met ADHD verslaving gevoeliger zijn?
“Mensen met ADHD hebben een structureel te kort aan stoffen in de hersenen (bijv. dopamine), waardoor je je slecht kan voelen, ze gaan daardoor zoeken naar iets waardoor ze zich prettiger voelen (in dit geval drugs) waardoor ze veel afhankelijker zijn van deze stoffen dan mensen zonder ADHD.”

Wat zijn de risico’s van het gebruik van Ritalin?
“In principe zijn er geen grote risico’s aan Ritalin, het wordt op een veilige manier gemaakt. De meeste mensen die Ritalin gebruiken krijgen wel bijwerkingen zoals; hoofdpijn, slapeloosheid, vermoeidheid, rusteloosheid, gebrek aan eetlust en stemmingswisselingen.”

Op welke waarschuwingssignalen kan je letten als je denkt dat iemand verslaafd is?
“Mensen met ADHD kunnen stoppen heel moeilijk vinden, stoppen met ergens over na denken, dingen doen of dingen voelen. Vooral bij die laatste grijpen mensen met ADHD vaak naar middelen om rustiger te worden en minder last te hebben van emoties.”

Komt medicatie misbruik vaak voor? Bijv. Ritalin of Xanax
“Misbruik van medicatie komt zeker voor, daarom wordt het in Nederland gecontroleerd afgegeven, je kan het niet zomaar krijgen. Daar heb je echt een diagnose voor nodig.”

Is er een manier om medicatie misbruik te voorkomen?
“Dat ligt ingewikkeld, er word gehandeld door jongeren die zelf en diagnose hebben die hun eigen pillen doorverkopen. Of je dat kan voorkomen vind ik lastig. Het is natuurlijk verboden om zelf medicatie door te verkopen wat je alleen hoort te krijgen op advies van een dokter, maar wat nu ook populair is zijn namaak medicijnen: namaak Ritalin bijvoorbeeld. Dit is best makkelijk online te verkrijgen. Maar wat natuurlijk een ding is, is dat de wet achter loopt. Mensen vinden heel snel weggetjes om een wet heen, waardoor het niet illegaal is wat zij doen. Het is denk ik niet echt te voorkomen.”

Hoe vaak groeit medicatie misbruik uit in een verslaving?
“Dat weet ik niet heel goed, maar ik denk dat het vaker andersom is. Niet-gediagnostiseerde ontwikkelen vaak een verslaving, omdat ze geen medicatie krijgen. Wat wel uit cijfers is gebleken is dat de meerderheid in verslavingsklinieken ADHD heeft wat nooit gediagnostiseerd is.”

Hoe kan je iemand met ADHD die in de knoop zit met zichzelf het beste helpen?
“Het is belangrijk dat de persoon met ADHD kan praten met iemand over zijn problemen. Wat opvalt is dat jongeren vaak denken dat ze de enige zijn met deze klachten, terwijl dat totaal niet het geval is. Probeer te persoon te helpen met zich niet alleen voelen. Mensen met ADHD vinden het ook moeilijk om dingen af te maken waar ze aan zijn begonnen, dus je kan ze ook motiveren om de volgende stap te zeggen.”

Hoe kan ik helpen om het bewustzijn over medicatiemisbruik bij ADHD-medicatie te vergroten?
“Veel mensen, maar vooral jongeren denken niet goed na over dingen, dat geldt dus ook met medicatie en andere drugs. Het is volledig je eigen keus wat jij in je lichaam stopt, maar er word wel te makkelijk over gedaan en sommige mensen zijn er kwetsbaarder voor dan andere. Je kan daar best je mening over geven en mensen waarschuwen voor de gevolgen.”