‘Ga je fout op pillen? Direct naar de EHBO!’

DoorZenzi Terpstra

17 april 2024 , ,

Het festivalseizoen komt er weer aan! Op festivals wordt regelmatig drugs gebruikt. Dat kan heel leuk zijn, maar het kan ook tegenvallen of zelfs heel erg fout gaan. Wat moet je doen wanneer het fout gaat? “Niet mee rond blijven lopen, meteen hulp zoeken.”, aldus preventiemedewerker Dave Sanders van Jellinek.  

”Populaire harddrugs die nu worden gebruikt op festivals zijn nog steeds wel XTC en ketamine dat het erg goed doet. Designerdrugs zijn ook redelijk populair.” 

Foute pillen

”Door slechte voorbereiding, bijvoorbeeld foute pillen, kan het fout gaan. Wij hebben bij Jellinek nu een testservice. Dan kan je laten testen wat je neemt en je krijgt daar ook een advies bij, waar je dus rekening mee moet houden. Denk aan goed eten, dat je uitgerust en in een veilige omgeving bent met vrienden, wel of niet veel water drinken, en ga zo maar door.”  

”In de horeca wordt de meeste drugs gebruikt. Alcohol en tabak zijn namelijk ook drugs. Dat zijn de meeste voorkomende drugs in onze maatschappij. Als je kijkt naar harddrugs, zie je op een festival de meeste mensen die iets hebben gebruikt.”  

EHBO

”Wat je moet doen als je niet goed gaat op drugs? Als je merkt dat je niet lekker gaat, zorg dan dat je in ieder geval bij je vrienden in de buurt bent, en hun ook waarschuwt dat je je niet goed voelt. Zorg dat je een rustige plek zoekt en gelijk naar de EHBO gaat. Stel je bent nog niet op je piek, en je gaat dan al niet goed, dan ben je temminste bij de EHBO, voor wanneer je de piek wel bereikt.” 

”Wanneer er geen EHBO in de buurt is en iemand gaat niet goed, wat je dan moet doen? Het ligt eraan in hoeverre diegene gedrogeerd is. Zoek hulp bij mensen om je heen, of telefonisch. Wanneer iemand er zelf voor kiest drugs te gebruiken, is diegene voorbereid voor wat er kan komen. Wanneer iemand gedrogeerd is heeft degene meestal niet ingestemd daarvoor. Wanneer dat je overkomt, zorg dan dat je dat gelijk aangeeft bij degene met wie je daar bent.”