‘Eén telefoontje en je hebt al drugs’

Preventiemedewerker Dave Sanders van Jellinek is gespecialiseerd in verslavingen. Het gaat hem niet alleen om partydrugs maar ook om meer gangbare middelen. “Biertje of peuk op straat is net zo bizar als een pilletje of jointje.”

Waarom wordt partydrugs en alles zo hard aangepakt maar doen we niks tegen sigaretten en alcohol?
“Dat is een hele goeie vraag. Ik denk dat er veel meer problemen in de maatschappij ontstaan door de middelen die zijn toegestaan zijn zoals alcohol en tabak. Een vrij selectieve groep gebruikt partydrugs. Deze mensen maken de bewuste keuze. Daarom zijn partydrugs vaak minder verslavend. Gebruik van alcohol of tabak gaat meestal onbewust.”

Waarom kan een pilletje of een jointje op straat niet maar een biertje en een peuk wel?
“Omdat het maatschappelijk geaccepteerd is terwijl het eigenlijk net zo bizar is.”

Hoe kan het dat minderjarige makkelijker aan pillen kan komen dan aan alcohol?
“Ik denk door de multimedia die dat ook voornamelijk toegankelijk maakt. Bijvoorbeeld moest ik vroeger in een coffeeshop binnen lopen met allemaal grote enge beveiligers en nu kan je gewoon een nummer bellen en je hebt het gelijk. Dat is best wel veel veranderd.”

Helpt het echt dat de accijns zoveel zijn verhoogd, want een verslaving is een verslaving?
“Betreft het roken is het onderzocht dat door de prijzen omhoog te gooien alles wat duurder is minder toegankelijker is.”

Hebben jullie signalen dat er steeds meer peuken via de zwarte markt worden verhandeld?
“Ik durf niet zo 1 2 3 te zeggen in cijfers, maar ik denk wel dat via social media wel veel verhandeld wordt. Ik hoor wel dingen daarover door de jongeren die ik spreek.”