De toekomst: toenemende klimaatstress onder jongeren

In het nieuws ontkom je niet aan berichten over het klimaat. Denk aan de A12 blokkade, record temperaturen en debatten in de Tweede Kamer. Uit onderzoek van Ipsos blijkt dat een op de vijf jongeren regelmatig tot vaak stress voelen omtrent de klimaatcrisis. Hoe heeft deze stress invloed op het welzijn en het toekomstbeeld van jongeren?

Uit het onderzoek van Ipsos blijkt dat zo’n 47% van de jongeren zich zorgen maakt over de toekomst. Daarnaast verliest een derde van de jongeren het vertrouwen in de overheid. Sterker nog, zo’n 23% van de jongeren twijfelt om kinderen te nemen vanwege de klimaatcrisis. De cijfers liegen er niet om: er heerst een somber toekomstbeeld onder jongeren.

Wat is klimaatstress?

Volgens NEMO kennislink is het moeilijk om precies te zeggen wat klimaatstress inhoudt. Zo staat het in de Nederlandse media bekend onder klimaatangst of klimaatdepressie. In de wetenschappelijk literatuur worden zelfs nog meer termen gebruikt. Om een lang verhaal kort te maken kunnen we klimaatstress omschrijven als “de (overwegend negatieve) emotionele, mentale en fysieke reacties die mensen kunnen hebben op klimaatverandering.” Wat wordt er precies bedoeld met deze omschrijving?

Emotionele reacties kunnen zijn: verdriet, woede of frustratie. Onder mentale reacties wordt het volgende verstaan: piekeren, concentratieproblemen of rusteloosheid. Tot slot zijn enkele voorbeelden van fysieke klachten: slapeloosheid, gebrek aan eetlust of vermoeidheid.

Toekomst

Hoe komt het dat jongeren last hebben van klimaatstress?

Jongeren maken zich zorgen over de toekomst. Uit eerdere onderzoeken van het Nederlands jeugd instituut bleek dat bijna 70% van de jongeren onder de 18 jaar klimaatverandering als een zorgelijke ontwikkeling ziet. Zij maken zich meer zorgen dan hun ouders. Jongeren maken zich niet alleen zorgen om zichzelf, maar ook om ecosystemen en het uitsterven van dieren.

Een andere reden waarom er klimaatstress wordt ervaren, is dat er weinig vooruitgang wordt geboekt op het gebied van duurzaamheid en klimaatbeleid. Een onderzoek van de Lancet laat zien dat hoe meer jongeren zich verraden voelen door politici en de overheid, hoe meer klimaatstress zij ervaren.

De onzekerheid wat de toekomst brengt door deze omstandigheden is ook een grote factor voor deze stress. Dit roept allemaal vragen bij jongeren op. Hoe zal de maatschappij eruit zien als de effecten van klimaatverandering onomkeerbaar zijn? Is het in deze tijd ethisch verantwoord om een gezin te starten? Waarom doet overheid niet meer aan deze crisis?

Actievoeren

Steeds meer jongeren zien de nood om te protesteren om de aarde te beschermen. Mensen delen waar sociale media is. Hoe meer media-aandacht er aan te pas komt, hoe hoger de druk op de Tweede Kamer.

Zo begon Greta Thunberg in 2018 met spijbelen om daarmee aandacht voor te vragen voor het klimaat. Deze actie waaide over naar Nederland waardoor hier ook jongeren waren die een dag school hebben overgeslagen om te protesteren.

Hoewel protesteren enigszins kan helpen bij het verduidelijken van jouw punt, is er toch veel kritiek op de methoden daarvan. Neem als voorbeeld de A12 blokkades. Op sociale media zijn er veel kritische reacties op de actievoerders.

Samen komen we verder

Kortom, jongeren, de Tweede Kamer, bedrijven en eigenlijk iedereen die op aarde leeft, voelt de gevolgen van de klimaatcrisis. De een heeft veel last van klimaatstress, de ander wat minder. Wees ervan bewust dat we met zijn allen op één aarde leven en dat we wat zorgzamer voor haar mogen zijn. Alleen samen kunnen wij ervoor zorgen dat we kunnen leven op een aarde van de toekomst.