Minimumleeftijd voor fatbikes door ongelukken

Tegenwoordig heeft iedereen er wel een: een fatbike en als je er zelf geen hebt ken je vast wel iemand met deze populaire elektrische fiets. Maar, deze fiets zorgt voor heel veel ongelukken voornamelijk onder jongeren. De fietsersbond wil kinderen onder de 12 verbieden om op deze vaak opgevoerde fietsen te rijden, VeiligheidNL wil de leeftijd naar 16 jaar zetten.

De maximumsnelheid van fatbikes is 25 km/u, maar opgevoerd gaan ze soms harder dan 45 km/u. Dit is heel gevaarlijk voor een aantal redenen, namelijk: Bijna niemand die op een fatbike rijdt draagt een helm, omdat dat niet verplicht is. Dus als je valt kan je hersenletsel oplopen, nog een reden is mensen zonder rijbewijs weten niet alle verkeersregels en als je zo hard gaat zonder de regels te weten ben je een gevaar voor iedereen, inclusief jezelf. In 2022 zijn er zeven fatbikebestuurders op de spoedeisende hulp beland, maar dat er vorig jaar al 59, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL.

Hoofdletsel

“In veel gevallen gaat het om hoofd- en hersenletsel”, vertelt Martijntje Bakker van VeiligheidNL. “En hersenletsel is vaak onomkeerbaar, dus als je dat hebt, dan genees je daar bijna niet van. En als het dan gaat over kinderen tussen de 10 en 14 jaar, is dat natuurlijk heel zorgwekkend.”

Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal incidenten veel hoger. Tegelijkertijd zijn er de afgelopen jaren ook steeds meer fatbikes verkocht, waardoor het aantal incidenten automatisch ook stijgt.

Niet verzekerd bij ongeluk

De Fietsersbond vindt dat vooral handelaren van fatbikes en ouders van kinderen met een opgevoerde elektrische fiets hun verantwoordelijkheid moeten nemen. “Het zou goed zijn als ouders zich realiseren dat hun kinderen niet verzekerd zijn bij een ongeval”, zegt Esther van Garderen van de bond. De organisatie pleit voor een minimumleeftijd van 12 jaar voor bestuurders van een e-bike.

VeiligheidNL vindt dat veel te jong. “Als je het over dit soort snelheden hebt, moet je die leeftijd op minimaal 16 zetten. Jongeren van die leeftijd mogen ook op een scooter met dezelfde snelheden rijden, ook heb je iets meer risicobesef en -perceptie en kun je beter inschatten wat je doet.”

Fatbikes op MA

Ook bij Media College zijn er veel studenten die elke dag naar school komen op hun fatbike. De meerderheid van deze fietsen zijn ook opgevoerd. Stundenten geven wel aan het eens te zijn om de minimum leeftijd te verhogen naar 16 jaar. “Ik word voorbij gefietst door kinderen van 11, echt levensgevaarlijk.”

Een officieel besluit is nog niet genomen, experts vinden dat er tot die beslissing is gemaakt er strenger gehandhaafd moet worden. Meer controles zoals een rollerbank speciaal voor deze fatbikes en hoge boetes als je fiets te hard gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *