Heb jij gestemd bij de Europese verkiezingen?

Afgelopen dinsdag (4 juni) was er een voorstelling op het Mediacollege over de Europese verkiezingen. 6 Juni kon iedereen boven de 18 stemmen. Met de vorige verkiezingen van vier jaar geleden stemde minder dan 50%. Misschien heeft de voorstelling daar verandering in kunnen brengen.

Use you’re vote

Dit jaar was de eerste keer dat de verkiezingen voor het Europese parlement werden gehouden sinds het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten heeft. Ongeveer 370 miljoen burger van 27 lidstaten mogen stemmen. De centrale campagne van de verkiezingen werd op 29 april afgetrapt met de slogan ‘’use your vote’’. De boodschap van de campagne is dat het belangrijk is om jouw stemrecht te gebruiken. Jongeren kunnen zich soms machteloos voelen binnen de politiek en dan is het dus extra belangrijk dat ze stemmen. Maar kan moeilijk om te beslissen op welke partij je wilt stemmen, helemaal als je niet weet waar jij je informatie vandaan moet halen.

Kiesmannen

Om de studenten op het Mediacollege meer informatie te geven over de Europese verkiezingen was er afgelopen dinsdag een voorstelling over de verkiezingen, kiesmannen. Claire Prins was al van plan om te gaan stemmen door de uitslag van de afgelopen verkiezingen van de tweede kamer. Toch heeft de voorstelling haar wel wat gebracht: ”hun boodschap was dat jongeren massaal naar de stembus moet gaan omdat hun stem belangrijk is. Ik heb ook geleerd dat alle partijen uiteindelijk een soort familie worden in het Europees parlement. Uiteindelijk zullen ze met elkaar moeten samenwerken om het beste Nederland te vertegenwoordigen.”

Uitslag

GLPVDA heeft de meeste zetels gewonnen namelijk acht, dat is wel één zetel minder dan vorig jaar. Daarna komt PVV met 6 zetels, die hebben vijf zetels erbij gekregen vergeleken met vorig jaar. Daarachter komen CDA en D66 met beide drie zetels. De volgende Europese verkiezingen zijn in 2029.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *