Het is Internationale Vrouwendag!

Vandaag is de dag om naar de vrouwen om je heen te kijken. Gelukkig weten de studenten van het Mediacollege dat het Internationale Vrouwendag is. Helaas hadden ze niet iets speciaals gepland.

Internationale Vrouwendag wordt wereldwijd gevierd op 8 maart, dit is in Nederland geen vrije dag, maar in andere landen wel. Deze dag vieren we onder andere de economische, politieke en sociale prestaties van alle vrouwen ter wereld. Het is de dag om extra stil te staan bij de stappen die vrouwen hebben gezet om de ongelijkheid te verkleinen.

Thema

Het thema van dit jaar is daarom ook: ‘Een wereld, Duizenden vrouwen.’ Het thema gaat over de overeenkomsten, maar ook over de verschillen van vrouwen uit Nederland en verschillende culturen. In dit Thema krijgt het huwelijk en de geboorte vooral de aandacht.

Deze dag begon ooit in de 19e eeuw in New York, waar vrouwen op 8 maart in 1908 de straten op gingen om te staken. Ze stonden op tegen de niet eerlijke arbeidsomstandigheden in de textielindustrie en vochten voor hun kiesrecht. Achteraf is dat de start geweest van Internationale Vrouwendag. Toen de dag nog maar net bestond, ging het vooral over de verbetering van vrouwenrechten, en dan vooral het vrouwenkiesrecht. Tegenwoordig staat de viering in het teken van solidariteit onder vrouwen.

Vrouwelijke idolen

Er zijn zoveel succesvolle vrouwen waar je naar kan opkijken. Kijk maar bijvoorbeeld naar Greta Gerwig, zij is een getalenteerde Amerikaanse regisseur en gebruikt haar films als middelen om belangrijke sociale kwesties aan te kaarten. Een studente op het Media College gaf aan dat haar idool Beyonce was. Maar zei ook “Mijn idool is, los van Beyonce, mijn moeder”

Zij was niet de enige die Beyonce zei, ook werden Shakira en Marilyn Monroe opgenoemd. Die allemaal in hun eigen recht vrouwelijke iconen zijn.