Wie betaalt op de eerste date?

DoorRosa Lynn Brenner

28 februari 2024

Vroeger was het vrij normaal dat mannen op de eerste date betaalden, in de loop der tijd is dat veranderd. Wat vinden de studenten van het Mediacollege hiervan? 

Waarom was het vroeger zo gebruikelijk dat mannen betaalden op de dates? Mannen hadden meestal een betaalde baan, vrouwen niet. Dus het was vrijwel logisch dat de man de rekening betaalde. Daarnaast werd het ook als hoffelijk gezien, net zoals het openhouden van een deur, of het naar achter schuiven van een stoel.

Deze beschaafde omgangsvormen zijn ontstaan om vrouwen te beschermen tegen opdringerige mannen. Waarom is het nu dan niet meer de norm dat een man betaald op de eerste date? Dat komt door de emancipatie van de vrouw. Vrouwen willen financieel onafhankelijk zijn en vinden het dus onprettig om aan de ontvangende kant te staan.

Date

Wat vinden studenten van het Mediacollege hiervan? “Vraagt het meisje de jongen op date, dan vind ik dat het meisje moet betalen, maar andersom ook,” aldus Tycho, eerstejaars student van de opleiding Mediaredactiemedewerker. Hij is in de veronderstelling dat degene die het regelt, of je mee op date vraagt de rekening krijgt.  

De meeste studenten komen tot de conclusie dat het toch netter is dat de man betaalt. Wat wel opvalt is dat de beredenering toch komt vanuit de norm van vroeger. Een mannelijke student: “Het geeft mij een fijn gevoel om te betalen voor een vrouw”. 


foto: Josh Willink (Pexels)