Boegeroep voor de koning bij opening Holocaustmuseum.

De demonstranten waren tijdens de ceremonie in de synagoge te horen.

Waarom?

Het valt niet te missen de oorlog in Gaza tussen Israël en de Palestijnen. De demonstranten voor de deur bij het museum noemen het ook wel de genocide van de moderne tijd.

Demonstranten

Na de ceremonie was de koning onderweg naar het museum waar hij werd geconfronteerd met de demonstranten die tegen het bezoek waren van de Israëlische president Herzog, die bij de ceremonie in de synagoge en bij het museum aanwezig was. In totaal waren zo’n duizend demonstranten op het Waterlooplein. Ze droegen Palestijnse vlaggen bij zich en borden met teksten als ‘Amsterdam is saying no to genocide‘ en ‘Ceasefire now‘.

Tegen wie?

De Israëlische president Herzog. Waarom deze demonstratie?, eind 2023 schreef hij in het Hebreeuws de tekst ‘Ik vertrouw op je’ op een enorme granaat die afgevuurd werd op het dichtbevolkte Gaza. Daarom riep een van de demonstrerende organisaties, de Joodse organisatie Erev Rav (want niet alleen Palestijnse organisaties protesteerden), op tot een arrestatie van de president. De Israëlische president gaf in de synagoge ook een speech, waarin hij de oproep deed dat de Israëliërs die op 7 oktober door Hamas zijn gegijzeld vrij moeten.

 ‘arresteer de President voor het aanzetten tot genocide op de Palestijnen’.

Nationaal Holocaustmuseum

De kijkt de koning op een bijzondere dag terug. „Het is fantastisch dat we mogen demonstreren als we het ergens niet mee eens zijn. Maar ga vooral allemaal kijken in dit museum hoe verschrikkelijk die holocaust is, dit mag nooit meer gebeuren”, verder vertelde de koning aan het ANP.  „Enerzijds omdat we nu een Nationaal Holocaustmuseum hebben waar we kunnen zien hoe verschrikkelijk deze moord was. Anderzijds horen we nu natuurlijk de demonstratie hier. We moeten niet vergeten dat na de bevrijding van Nederland het recht op demonstratie ook weer is teruggekomen, dat mocht toen niet, dat was onderdeel van diezelfde oorlog.” Het museum is (bijna) elke dag geopend van 10:00 tot 17:00 dus als je tijd ga erheen.

https://jck.nl/locatie/nationaal-holocaustmuseum