Klimaatverbetering door herstel bossen

Uit een internationaal onderzoek dat geplaatst is in Nature blijkt dat ongeveer 829 miljard ton CO2 uit de atmosfeer gehaald kan worden deze eeuw. Als er bossenherstel komt en aanleg van nieuwe bomen.

Bossenplan

“Wij wilden een realistische inschatting maken van de bijdrage die bossen kunnen leveren voor de wereldwijde aanpak van klimaatverandering”, zegt Gert-Jan Nabuurs de bossenprofessor van de Universiteit Wageningen.

De bossen moeten wel goed beschermd worden voor een langere periode want dan kunnen de bossen groeien en volwassen worden. Tijdens dit proces nemen de bomen veel CO2 op. De ruimte voor de bomen is niet eindeloos en daarom zeggen de onderzoekers zich te focussen op al bestaand bos. Dus daar zouden nieuwe bomen worden geplant om boskernen weer te verbinden. Doordat de bomen een hele eeuw nodig hebben om te kunnen groeien duurt het nog even voordat het CO2-opslag het maximale heeft bereikt.

Foutje

Het gebruik van de samenleving van de landbouwgronden neemt elk jaar nog toe, net zoals het gebruik van fossiele brandstoffen. Een onderzoek uit 2019 bevatte een rekenfout, dit onderzoek claimde dat met een aanplant van 1000 miljard bomen twee derde van de totale historische uitstoot zou kunnen worden gecompenseerd. De CO2 uitstoot van de mensheid komt terecht in de oceanen en dat is een probleem. Bij elke 2 ton CO2 die wij uit de atmosfeer weghalen komt 1 ton weer terug in de oceanen. Dit laat zien dat het klimaatprobleem niet zo snel opgelost kan worden door extra bomen.

Hier een link van de site Nature.