Van 20 oktober to 5 november opent de tentoonstelling “Big DaDa” in Arti et Amicitiae in Amsterdam. Het is de 2e editie van deze tentoonstelling en het programma is dit jaar weer veel belovend.

Wat is er te doen?

Vandaag opent Big DaDa; een kunst festival met films, tentoonstellingen, optredens, rondleidingen en workshops. Het festival wordt omschreven als een interactieve experience voor de bezoekers. Je kan het werk van tientallen getalenteerde kunstenaars hier bekijken en beleven.

Geschiedenis van het Dadaisme

Big DaDa is een festival in het teken van het Dadaisme oftewel Dada. Dada is een kunststroming die ontstond in de eerste wereldoorlog als afkeer tegen alle normen en waarden van die tijd. Dadaïsten waren tegen de oorlog en tegen de moderne kapitalistische samenleving.

Daardoor is Dadaisme echt het tegenovergestelde van kunststijl van de 19e eeuw, Dadaisme werd gezien als antikunst omdat het absurd en experimenteel was maar er zat vaak een diepere kritiek op de maatschappij in het werk. Dadaisten wouden juist dat mensen door hun kunst ging nadenken over hoe absurd de wereld eigenlijk wel niet is.

Modern Dadaisme

Het concept van Dadaisme begon dus in de eerste wereldoorlog als tegengeluid tegen de wereld toen maar past eigenlijk ook heel erg goed in deze moderne wereld, met dit nieuwe digitale tijdperk is er ook veel om tegengeluid tegen te geven.

“Wat betekent het om mens te zijn nu we samensmelten met geavanceerde technologieën?” “Is er een grens aan het mens-zijn, en wat maakt ons mens?” Dit zijn vragen waar deze manifestatie van Big DaDa zich onder andere mee bezig houd.

Op Vrijdag 20 oktober is de ‘Big Opening’ van het festival en 4 november eindigt het met ‘Big DaDa nacht’ waar je performances, muzikale shows, street acts en meer kan verwachten. Voor het gehele programma kun je de website van Big DaDa checken.