Tevreden over het Eurovisie Songfestival, of toch niet?

DoorIsa Buskermolen

20 oktober 2023
Bron: Shutterstock

Het Eurovisie Songfestival 2024 lijkt ver weg, maar is al redelijk dichtbij. Van dinsdag 7 mei tot en met zaterdag 11 mei krijgen artiesten van verschillende landen de kans om deze liedjeswedstrijd te winnen. Dit jaar wordt het Songfestival georganiseerd in Malmö in Zweden. Of Nederland weer een kans heeft dit jaar is niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat niet iedereen tevreden is over de keuze van de artiesten.

Nederland kiest opnieuw voor een interne selectie. Geïnteresseerde artiesten, componisten, tekstschrijvers, producers en platenlabels kregen tot en met 30 september de mogelijkheid om hun song in te dienen voor het Eurovisie Songfestival. Deze worden beoordeeld door een selectiecommissie, waarbij wordt verwacht dat medio december de definitieve keuze gemaakt wordt. In totaal is er een recordaantal van 600 meldingen ontvangen.

“Ik maak Songfestivalmuziek, dat is geen grap”

Een van die artiesten is Joost Klein, die deze zomer een grote hit heeft gescoord in Duitsland, maar in Nederland de hitlijsten (nog) niet heeft weten te bereiken. Voor hem is het een droom om mee te doen aan het Eurovisiesongfestival: ‘Dit is oprecht een van mijn goals van jongs af aan. In mijn hart, nieren en DNA zit Eurovisie. Ik maak Songfestivalmuziek, dat is geen grap’, vertelt hij aan NOS Nieuws.

Dat Joost Klein zich heeft opgegeven valt goed in de smaak bij sommigen studenten. “Hij is wel een artiest die er een beetje uitspringt en heel actueel is. Hij is gewoon niet hetzelfde als andere artiesten”, zegt een student. Toch heeft niet iedereen er vertrouwen in dat Joost Klein onze Eurovisie Songfestival vertegenwoordiger wordt. “Hij is een beetje een try-hard. Ik denk niet dat ze hem gaan uitkiezen.”

Dat is nog maar de vraag

De gekozen artiesten van de afgelopen jaren werden niet door iedereen positief opgevangen. “Ik vond het niet echt leuk, want ik heb wel altijd zin om het te kijken, maar ik kijk inmiddels niet meer voor mijn eigen land”, zegt een student. “Soms vraag ik me echt af, waar halen ze deze artiesten vandaan. We hebben zo veel betere”. Toch is het ons wel gelukt om in 2019 de titel te pakken met Duncan Laurence. Of we dat dit jaar weer gaan doen is nog maar de vraag.