Waarom je de KKD Play-Offs móét volgen, ook als je niks met voetbal hebt

De Keuken Kampioen Play-Offs zijn in volle gang. Vorige week schreven we al over de magie van de nacompetitie. Vandaag gaan we er wat dieper op in met twee supporters van FC Dordrecht en ADO Den Haag; Casper (19) en Mick (20). Zij vertellen je waarom je echt moet kijken naar de spannendste wedstrijden van het seizoen. Want ook al houd je niet van voetbal, dit is het kijken waard.

Liefde voor de club

Elke club heeft z’n eigen charmes en eigen vaste rituelen. Vaak zijn mensen al op vroege leeftijd fan van een club. Bijvoorbeeld omdat het er met de paplepel ingegoten is. Bij Mick, fan van ADO Den Haag, liep dat net iets anders. Toen hij vijf jaar oud was ging Mick met z’n vader, die fan was van AZ, naar Alkmaar voor een wedstrijd van AZ. ‘’Ik vond er niet zoveel aan, waarna ik ging opzoeken welke clubs er nog meer waren. Toen vond ik het logo van ADO het leukste’’ De liefde was al gauw geboren. Na het eerste wedstrijdbezoek volgden er steeds meer. ‘’In 2011 kochten we een seizoenkaart en die hebben we nog steeds.

Ook als je niet op je vijfde al een leuke club hebt uitgezocht kan je nog fan worden, zo bewijst Casper. ‘’Ik werd in 2018 tijdens de play-off wedstrijden tegen Cambuur fan van Dordt. Het leuke aan de club vond ik dat het volk wat er komt zo lekker normaal is.’’

Moeten of mogen?

Door elke club en haar supporters worden de play-offs anders beleefd. Voor de één is de nacompetitie een bekroning op een mooi seizoen, voor de ander is het een must om promotie naar de Eredivisie te bewerkstelligen. Vooral supporters van ADO zullen het door de ogen van die laatste bekijken. ‘’Onze doelstelling is om te promoveren en een stabiele Eredivisie club te worden’’, zegt Mick over ADO. Zo denken ze er ook ongeveer over bij FC Dordrecht. ‘’Promotie en handhaving zou een mooi doel zijn. Of het realistisch is, dat is weer een andere vraag’’, aldus Casper. FC Dordrecht is een club die niet hoeft, maar wel mag. Bij ADO is het meer moeten dan mogen.

Nacompetitie is een gekkenhuis

Wat maakt nou dat we per sé moeten kijken naar die play-offs? De wedstrijden zijn vaak heel bijzonder. Omdat het vaak alles of niets is gebeuren soms de gekste dingen. Ook Casper herkent dat feit. ‘’Het is altijd leuk en er kan van alles gebeuren. Dat een middenmoter uit de Keuken Kampioen Divisie kan promoveren maakt het nog bijzonderder.’’ Dat herkent Mick ook. ‘’De magie van de play-offs is dat de rest van het seizoen geen rol meer speelt. Clubs waarvan je het niet verwacht doen het opeens heel goed.’’

We vroegen Casper en Mick ook naar hun favoriete play-off moment. Mick komt met een moment waarop zijn ADO uiteindelijk wel verloor, maar waar de play-off magie duidelijk wel z’n ding heeft gedaan. ‘’Het is mijn favoriete en minst favoriete play-off moment tegelijkertijd. In 2022 speelden we tegen Excelsior. Na 80 minuten stond ADO nog met 3-0 voor. Het werd in het laatste kwartier nog 3-3, we stonden al klaar voor een pitch invasion. Uiteindelijk verloren we na penalty’s, maar was het bier wel lekker.’’ Casper komt met een ander opvallend play-off moment. ‘’De 4-5 van RKC Waalwijk bij Go Ahead Eagles is een van de mooiste herinneringen die ik heb aan de play-offs.’’

Spannende ontknoping

In Nederland kennen we al jaren dit soort play-offs. In andere landen gaat het vaak anders. ‘’De play-off opzet in Nederland is perfect. Ik denk zelfs dat meerdere landen dit voorbeeld zouden moeten volgen’’, zegt Casper. Ook Mick is het daar mee eens. ‘’Ik denk niet dat de opzet veranderd zou moeten worden.’’

Deze week zijn de halve finales van de play-offs. ADO speelt vanavond tegen Excelsior. Hetzelfde affiche dus als twee jaar geleden in de finale. FC Dordrecht is afgelopen weekend uitgeschakeld door FC Emmen. ‘’Als fan van Dordt hoop ik dan maar dat Excelsior erin blijft.’’