Voetbalpret is nog niet voorbij

DoorCas Roode

17 mei 2024 , ,

Nu bijna alle wedstrijden van de landelijke competities zijn geweest, weten de meeste teams wel waar ze eindigen. Maar nog niet alle clubs zijn uitgespeeld. Wie kan er nog omhoogklimmen?

Buiten clubvoetbal is er natuurlijk meer pret de komende maanden, zoals de Copa America en het EK voetbal. Er is nog genoeg voetbal om je vingers er bij af te likken, dus hier lees je de belangrijkste informatie zodat je weet waar je op moet letten.

Dit weekend

Dit weekend worden in de top 8 van de coëfficiëntenlijst de competities afgesloten in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Portugal en Nederland. In de meeste competities is de winnaar al bekend, maar in Engeland blijft het tóch nog nog spannend tot het eind.

Manchester City staat op dit moment bovenaan met 88 punten, Arsenal volgt op twee punten. Zondag om 17 uur worden de laatste wedstrijden gespeeld in Engeland. Op Viaplay kan je dat kijken met de switch. The Citizens moeten tegen The Hammers, Arsenal treft Everton.

Als City wint, zijn ze kampioen. Bij een gelijkspel moeten The Gunners winnen om de titel te pakken, omdat zij een beter doelsaldo hebben. Als Manchester City weet te winnen zijn ze het eerste team ooit dat vier keer achter elkaar de Premier League heeft gewonnen. En het feit dat een Engelse trainer de Premier League nog nooit heeft gewonnen, zal ook dit jaar niet veranderen.

foto: Gavin Llewellyn

EK 2024

Na de afloop van het clubseizoen is de pret nog niet voorbij, want 14 juni begint het EK in Duitsland. Op 16 Juni speelt Nederland de eerste wedstrijd tegen Polen, en op 25 juni de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk. Op 21 Juni speelt Nederland nog tegen Frankrijk. De finale is op 14 juli. Die wordt gespeeld in Berlijn. Oranje oefent met de EK-selectie nog tegen Canada (6 juni) en IJsland (10 juni).

Maar het is geen grote pret voor iedereen, want Ronald Koeman maakte gisteravond de voorselectie bekend. Veel fans zijn bijvoorbeeld boos dat de 22-jarige spits Joshua Zirkzee niet is opgeroepen. Zirkzee heeft een uitstekend jaar gespeeld en dat heeft er mede voor gezorgd dat Bologna volgend seizoen in de Champions League gaat spelen. Na een moeizaam eerste seizoen kwam hij dit jaar wel op gang.

De oud-aanvaller van Bayern München werd vorige interlandperiode nog opgeroepen, maar kon toen niet spelen wegens een dijbeenblessure. Tijjani Reijnders denkt dat het ontbreken van de aanvaller te maken heeft met zijn recent opgelopen blessure. Op X zegt een fan: ”Dat Joshua Zirkzee niet bij de voorselectie van het Nederlands elftal voor het EK zit is echt een kleine schande.”

Afvallers

Koeman heeft de lijst bewust klein gehouden, om spelers geen valse hoop te geven. In totaal staan er 30 man op de lijst, voor 7 juni moet Koeman de groep hebben teruggebracht tot 26 spelers. Mocht een speler na 7 juni nog (zwaar) geblesseerd raken of ziek worden, dan mag er (na goedkeuring van de UEFA) nog een vervanger opgeroepen worden, als dit vóór de eerste groepsfasewedstrijd is. Bij keepers zit dat net iets anders. Zij mogen tot aan de tweede groepswedstrijd vervangen worden. Opvallend veel Nederlanders die kans maakten op een plekje in de EK-selectie hebben dit seizoen een blessure opgelopen. Hier zijn de opvallendste namen die ontbreken:

Jurrien Timber maakte maakte begin dit seizoen de overstap van Ajax naar Arsenal, maar raakte snel geblesseerd waardoor hij het hele seizoen vanaf de bank moest bekijken. Ook Mats Wieffer zal niet spelen tijdens het EK, want ook hij had een blessure opgelopen. Ook de namen van Quilindschy Hartman en Sven Botman ontbreken, wederom door blessures. Van Frenkie de Jong is het nog onduidelijk of hij op tijd fit wordt.

Stengs is de eerste naam in die niet met een blessure rondloopt. De aanvallende middenvelder van Feyenoord ontbrak tijdens de laatste interlandperiode mede omdat hij toen hij nog wel geblesseerd was, maar had zich vlak voor de jaarwisseling nog wel laten zien in Oranje. Stengs had toen nog een hattrick gescoord tegen Gibraltar. Andries Noppert zal dit eindtoernooi niet onder de lat staan, in plaats daarvan zijn Justin Bijlow, Bart Verbruggen, Nick Olij en Mark Flekken geselecteerd als keepers.

In Nederland is Robin van Persie vanaf volgend seizoen trainer van SC Heerenveen. Hij heeft een contract getekend voor twee seizoenen. De voormalige sterspeler van Feyenoord, Arsenal en Manchester United is in Friesland de opvolger van Kees van Wonderen.

foto: Melange