De straten nog steeds vol met sigarettenfilters

Je ziet ze overal, er belanden jaarlijks miljoenen van in de Nederlandse straten en ze verteren nooit helemaal; sigarettenfilters. Ongeveer driekwart van de gerookte sigaretten wordt weggegooid op straat en belandt in het milieu. Iedereen weet dat sigaretten slecht zijn voor de gezondheid, maar bij de schade van filters op de natuur staat niet iedereen stil. Waarom is het zo gewoon om sigaretten op de grond te gooien in Nederland, en valt dit probleem op te lossen?

Er belanden jaarlijks miljarden filters op de grond in Nederland. Eenmaal op de grond waaien ze weg, komen ze vast te zitten tussen stoeptegels, belanden direct in het water, of via een omweg in het riool. Daarnaast vertragen peuken de groei van planten. 
Het opruimen van zwervende filters is daardoor niet alleen een lastige opgave, maar ook een dure.

Giftig

Naast het feit dat zwerffilters een negatief effect hebben op het straatbeeld, zijn de effecten op de natuur niet prettig. Filters bevatten plastic, en vergaan dus niet, maar vallen uiteen in microplastics. Daarnaast bevat een sigaret ook giftige stoffen die in potentie zo’n duizend liter water kunnen vergiftigen. Ook worden sigarettenpeuken aangetroffen in de maag van vissen, zoogdieren en vogels. Niet alle rokers zijn zich van bewust van deze gevolgen, waardoor ze eerder een sigaret op de grond gooien.

Mediacollege

Ook op ons schoolplein zijn er overal peuken te vinden ondanks dat je eigenlijk niet mag roken op het schoolplein. Veel rokers die de sigarettenfilter op de grond gooien zeggen dat ze er zelf niet van bewust zijn wat nou eigenlijk de gevolgen hiervan zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *