Zorgen over het aantal failliete bedrijven

DoorRobin Steenkist

13 mei 2024

Werk zoeken na je studie of gewoon een andere baan wordt volgens het CBS
lastiger, omdat er een grote stijging is in het failliet gaan van bedrijven.
Wel meer dan 50% in vergelijking met 2022.

In elke carrièretak zijn er bedrijven failliet gegaan, zowel auto’s als groothandel. Vorig jaar melden veel bedrijven aan de overheid dat het niet goed gaat met de financiën. Dit komt vooral door de twee jaar ervoor waarbij veel bedrijven hulp kregen wegens corona. Dit kwam omdat er in 2019 een hoge piek was van wel 3800 bedrijven die failliet gingen. Toen besloten ze te helpen met bepaalde bedrijven geld te geven.

2023

Afgelopen december gingen er 391 bedrijven failliet 30% meer dan in november. De grootste reden hiervoor is het stijgen van de rente, maar ook dat veel mensen eigen baas willen zijn en dus een bedrijf starten, waardoor er veel concurrentie komt. Door deze daling van bedrijven gaat de Nederlandse economie ook achteruit, in het afgelopen jaar 4,5 %. De export in Nederland houdt de economie wel goed staande en is een van onze belangrijkste dingen om aan vast te houden.

Provincie

In Zuid-Holland gingen de afgelopen 2 jaar de meeste bedrijven failliet met een verschil van 166 tussen de twee jaar meldt het CBS. Noord-Brabant is gestegen naar plek nummer 2 met een stijging van 270 bedrijven.

2024

Wat wel erg zorgwekkend is dat er in de eerste 4 maanden van 2024 er al een stijging is van 47% met alleen al in de maand april 402 bedrijven die failliet werden verklaard, dit is 24% meer dan maart. Het CBS is dus ook bang dat als we met deze stijgingen doorgaan we het piekpunt van Nederland in 2013 met 911 in een maand inhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *