Diabetes stijgt behoorlijk in Nederland

DoorRonald Hooijschuur

13 mei 2024

Meer dan 1,4 miljoen mensen in Nederland hebben verhoogd risico op diabetes type 2. De teller is sinds 2018 gestegen met 300.000 gevallen. Overigens zijn er al 1,1 miljoen mensen met een suikerziekte, maar dat staat dus los van de mensen mensen met een verhoogd risico.

Door de toenemende diabetes zijn er natuurlijk ook veel medicijnen nodig om de cholesterol en de bloeddruk te verlagen. Volgens CBG gebruikte in 2021 40.000 Nederlanders medicijnen voor diabetes type 2. Als je diabetes hebt moet je moet 4 of meer keer per dag bloedprikken om te kijken of je niet teveel glucose in je bloed hebt. Dat kan doormiddel van een vingerprikje of doormiddel van een app en een plakkertje waardoor je niet hoeft prikken en je krijgt de dezelfde resultaten.

Mediacollege

Ook het Mediacollege is bewust bezig met gezonder voedsel in de kantine. Zo ligt er veel fruit in de kantine en zijn er veel broodjes gezond. Natuurlijk blijft de vette hap verkocht worden, maar het is ieder geval goed dat er aandacht wordt besteed aan gezonder voedsel.

Symptomen

De symptomen die het vaakst voorkomen zijn dorst, vermoeidheid , rode ogen en wazig of dubbel zien. En nog belangrijk om te vermelden is dat als je diabetes type 2 hebt dan komen de symptomen vaak terug. De erfelijkheid ligt tussen de 10 en 20%. De erfelijkheid heeft vooral te maken in hoeverre de alvleesklier in staat is extra insuline te maken als het lichaam het nodig heeft. Gelukkig is diabetes type 2 grotendeels te voorkomen door voldoende te bewegen en gezond te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *