Uitwisselingstudenten worden geïntimideerd

Stel je voor, je wordt geïntimideerd en gebeld door de overheid. Dit gebeurt bij studenten uit China en Hong Kong die in een ander land studeren. Zij worden in de gaten gehouden door de Chinese overheid.

De Chinese autoriteiten probeert te voorkomen dat deze studenten zich bezighouden met ‘gevoelige’ of politieke onderwerpen in het buitenland.  

Studenten

Volgens de mensenrechtenorganisaties beschrijven Chinese studenten beschrijven dat ze gefotografeerd worden bij demonstraties in steden waar ze wonen. Ook vertelden ze dat hun families werden bedreigd vanwege hun activisme in het buitenland. Zo wordt er dan gedreigd met het afnemen van hun paspoort en pensioen.  

Er wordt ook op andere manieren druk uitgeoefend. Zo worden er vaak berichtjes gestuurd op sociale media die veel in China worden gebruikt en krijgen ze vreemde telefoontjes uit het buitenland. Dat zijn oproepen waarbij ze niemand horen aan de andere kant van de lijn. 

Amnesty International

Amnesty International doet onderzoek naar de Chinese repressie bij buitenlandse universiteiten. Amnesty heeft tot nu toe meet 32 Chinese studenten die aan universiteiten in acht verschillende landen studeerden waaronder Nederland. Een derde van hen zegt intimideert te zijn door de Chinese overheid.  

Amnesty zegt dat het belangrijk is om de Chinese intimidatie serieus te nemen. Zo zegt Amnesty dat universiteiten ten eerste kennis moeten opbouwen over dit fenomeen. Ook is het belangrijk dat docenten weten hoe ze er mee om kunnen goed.  

Tot nu toe gebeuren de intimidaties alleen bij studenten van universiteiten. Maar dit zal eventueel ook nog kunnen verspreiden. Ken jij een uitwisselingstudent uit China of ben je er zelf een en heb je het gevoel dat je geïntimideerd wordt, zoek dan contact op.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *