Walk-out protest bij UvA tegen de samenwerkingen met Israël

Om 11:00 vanochtend was er een walk-out protest studenten en docenten moedigden aan om 11:00 het werk neer te leggen en te verzamelen bij het hoofdgebouw op Roeterseiland. Ze willen dat de UvA meer informatie deelt over de economische en academische relaties die ze hebben met Israël. Ook protesteren ze tegen het geweld dat de politie de afgelopen tijd heeft gebruikt tegen demonstranten. Israëlische studenten voelen zich onveilig op school.

Walk-out protest

Het idee van de ‘’walk-out’’ is dat studenten en docenten op 13 mei 11:00 het werk neerleggen en verzamelen op het Roeterseiland. De UvA heeft verzocht om deze demonstratie vreedzaam te laten verlopen. De demonstratie is dan ook goed georganiseerd en er zijn verschillende mensen als woordvoerder aangewezen.

Betrokkenheid andere scholen

Veel scholen in Amsterdam deden hieraan mee, zelfs de Universiteit van Utrecht deed een eigen walk-out en verzamelden voor het bestuursgebouw van de Uni. Voor zover bekend is heeft niemand van het media college meegedaan aan deze actie.

Onveilig gevoel voor Israëlische studenten

Door deze protesten en demonstraties voelen studenten met een Israëlische achtergrond zich onveilig op school. Sommige durven zelfs niet meer naar school te gaan. Dit is onterecht want de studenten zijn niet verantwoordelijk over de beslissingen die de Israëlische overheid maakt. Ze hebben het recht om aan hun studie te zitten zonder enige vorm van afleiding. Door te demonstreren voor onschuldige mensen die in geweld vast zitten brengen we andere onschuldige mensen in onveiligheid.

UvA ontruimt hoofdgebouw op Roetereiland

Er zijn tenten opgezet in het hoofdgebouw van de UvA op Roeterseiland. De demonstranten willen het gebouw bezetten. Er wordt geschreeuwd ”Whose university? Our University!”, de UvA heeft meerde keren verzocht dit niet te doen en stapt over naar ontruiming van het gebouw. En zo krijgt nog een demonstratie die onschuldig zou moeten zijn een agressieve sfeer.