Worden wij straks ook ontwikkeld in het lab?

Kunnen wij ons straks zonder seks voortplanten? De wetenschap ontwikkelt zich steeds verder die kant op. Willen wij dat wel? Keesje en Zenzi gaan op onderzoek uit.

Wetenschappers ontdekten in 2012 al de vrouwelijke wolharige mammoet, onder het ijs van Siberische Klein-Lajchovski. Ze vonden goed bewaarde uitwerpselen in het dier en onderzochten die op bacteriën.

Actinobacteriën

Het experiment werd een succes en op het moment lopen er verschillende “actinobacteriën” rond. Wat als wij straks ook ontwikkeld kunnen worden in het lab? Hebben wij dan nog wel mensen nodig om ons voort te planten?

Actinobacteriën zijn speciale bacteriën die in de grond leven en helpen met het opruimen van dingen. Soms kunnen ze uitgestorven soorten ook weer een nieuw leven inblazen. Doordat de grond waar de bacteriën gevonden werden koud genoeg was bleven de bacteriën in stand.

Vooruitzicht

Op het moment lopen er natuurlijk nog geen echte mammoeten rond, maar ze verwachten met de technologie en wetenschap van tegenwoordig dat er in de toekomst misschien wel echt weer mammoeten, en wellicht andere uitgestorven diersoorten “tot leven” gewekt kunnen worden.

Technologie en wetenschap worden steeds slimmer. Dit vinden veel mensen een eng vooruitzicht. De mens wordt in veel dingen vervangen en overtroffen. Zo worden heel veel functies bij banen overgenomen door robots. Wat gaat dit dan betekenen voor de mensheid? Want als we in de toekomst al uitgestorven diersoorten kunnen gaan opwekken, kunnen we dan straks ook mensen creëren in het lab?

Voor- en nadelen

In het boek The End of Sex and the future of Human Reproduction voorspelde Henry Greely dat over tientallen jaren iedereen zich kunstmatig voortplant. Dat betekent dat mensen geen geslachtsgemeenschap meer hoeven te hebben om een kind te verwekken. Dit heeft zowel voor- als nadelen.

Op deze manier kan iedereen met een kinderwens zwanger raken, dus ook als ze alleenstaand zijn of bijvoorbeeld onvruchtbaar. Maar het heeft ook een keerzijde. Het is niet meer natuurlijk, het gaat meer op het doen van boodschappen lijken. “Ik wil graag een kind met hoge intelligentie, een goed gevoel voor humor, met blonde krulletjes en groene ogen alstublieft”.

Wat vinden studenten van het Mediacollege hiervan?