Schiphol zorgt voor te veel geluidsoverlast

Op 20 maart 2024 is er door een rechter geoordeeld dat omwonenden van Schiphol niet goed beschermd zijn tegen geluidsoverlast. Ook al zijn vliegtuigen sinds 2018 wel zes procent stiller geworden blijft er veel overlast, vooral door de korte- en middellangeafstandsvluchten.

Schiphol foto: Madga Ehlers

Rechtszaak

De omwonenden van Schiphol hebben een vereniging gestart genaamd Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) en spanden een rechtszaak aan. Ze starten deze rechtszaak, omdat zij vinden dat ze niet goed beschermd worden tegen geluidsoverlast die de vliegtuigen op Schiphol veroorzaken. Hierdoor krijgen zij bevoordeeld last van vermoeidheid door het slechte slapen en stress.

Bewoners

Er zijn veel meldingen gemaakt door de omwonenden en de afgelopen 10 jaar blijft dit steeds meer groeien. Vooral vrachtvliegtuigen en grotere passagiersvliegtuigen zorgen voor deze meldingen.

De luchtvaartmaatschappijen geven aan onderzoek te doen. Wel is duidelijk dat er meer overlast is in de avonduren, daarom denken ze aan vliegen in de ochtend en middag.