Oorzaken en tips bij slaapproblemen

Slaapproblemen bij jongeren komen veel voor. We vormen namelijk de grootste groep van alle slapelozen en gaan vaak laat naar bed. Dit komt door veranderingen in hormonen, stress, sociale activiteiten en meer. Hierdoor zijn jongeren extra gevoelig voor slaaptekort en de gevolgen van slecht slapen.

Er zijn een paar oorzaken of factoren waardoor jij slecht slaapt, maar er zijn ook tips. Misschien zit er wel een oplossing tussen voor jou.

Oorzaken slaapproblemen

 1.  Cafeïne (koffie en energiedrankjes) Drink jij overdag veel koffie of Red Bull? Dat het niet goed voor je is wisten we al, maar het is dus ook geassocieerd met een kortere slaapduur bij jongeren.
 2. Roken, hetzelfde geld eigenlijk voor een sigaret. Het is niet goed voor je, maar je had vast niet verwacht dat het roken van een sigaret je slaap belemmert.
 3. Alcohol, waarschijnlijk drink je alleen op een feestje of in de schuur met je vrienden in het weekend, maar zelfs een drankje kan je lang wakker houden.
 4. Druggebruik, zoals wiet of assie, zorgt er ook voor dat je niet in slaap komt.
 5. Schermen, zoals je televisie, mobiele telefoons, computer en spelcomputers zorgen ook vaker voor een kortere slaapduur en slaapproblemen.
 6. Te veel stress (door school, werk, sport etc) kan ook je slaapritme beïnvloeden.
 7. Geen regelmaat hebben kan er ook voor zorgen dat je moeilijker in slaap komt.

Jongeren die goed slapen, voelen zich beter. Het is goed voor hun stemming, ze kunnen zich beter concentreren én ze hebben minder last van stress. Ook als je een schooldag heb gehad en je hebt die zelfde avond een goede nachtrust, onthoud je de dingen die je heb geleerd beter.

Tips slaapproblemen:

 1. Zorg voor een regelmatig slaapritme.
 2. Als je vlak voor het slapen gaat piekeren kan je dit voorkomen door je gedachtes/zorgen ergens op te schrijven.
 3. Als je een huisdier hebt, slaap dan samen met je huisdier, dit kan helpen maar is niet bij iedereen het geval.
 4. Zorg voor een rustige slaapkamer (donker en comfortabel) voor een goede nachtrust.
 5. Drink een kopje Kamille of Valeriaan thee voor het slapen.
 6. Luister rustige muziek of lees een boek.
 7. Zorg dat je overdag genoeg beweging heb gehad.
 8. Geen schermen voordat je gaat slapen.

Die laatste is natuurlijk best moeilijk voor tieners. Dus wanneer je in bed ligt en je toch nog even op je telefoon of laptop wil, zet dan de helderheid laag of je Night shift aan. Dan krijgt je scherm een warmere/gele kleur wat beter is voor je ogen vlak voor het slapen gaan.