Online pesten overkomt ook BN’ers

Online pesten komt helaas vaak voor. Vooral jongeren zijn de dupe. Maar ook BN’ers krijgen er soms flink van langs. Neem bijvoorbeeld Jasper Cillessen, keeper van NEC.

Cillessen is slachtoffer geworden van online pesten. Na zijn gestopte penalty tegen Luuk de Jong in de gewonnen wedstrijd tegen PSV was hij natuurlijk de man die voor televisie werd geïnterviewd. Tijdens dit interview werd vooral duidelijk dat Cillessen belachelijk wordt gemaakt omdat hij zelden een penalty stopt.

Maar dat is niet het enige waar de Nijmeegse keeper de dupe van is, ook heeft oud-international Van der Vaart uitgehaald naar Jasper. In 2022 heeft Rafael in een talkshow gezegd dat hij Cillessen een vervelend mannetje vindt. Hier hebben verschillende BN’ers op gereageerd, onder wie rapper Ronnie Flex op Threads.

Jasper Cillessen is niet de enige voetballer die (online) wordt gepest. Ook de Braziliaanse flair speler Vinícius Júnior. Vooral tijdens wedstrijden is de Braziliaan racistisch bejegend. Ook de Ajax-verdediger Anton Gaaei wordt niet met rust gelaten. Omdat hij de eerste seizoenshelft wat slechter speelde heeft hij verschillende haatreacties gekregen, waardoor hij nu ook zijn posts op Instagram heeft verwijderd.

Cijfers

Natuurlijk zijn voetballers niet de enige die (online) worden gepest, vooral kinderen zijn hier slachtoffer van. In de leeftijdsklasse van 15 tot 25 jaar wordt er minimaal vier procent online gepest in alleen al Nederland, het pesten zelf is een stuk meer, dat is namelijk elf procent in de groepen 6 tot 8 van het basisonderwijs.