Kan jij nog wel veilig naar een concert of festival? 

Is het nog wel veilig om concerten en festivals te bezoeken? Er worden regelmatig aanslagen gepleegd tijdens festiviteiten. Zo was afgelopen week ook het geval in Moskou, Rusland. Het kan overal gebeuren en er worden steeds vaker pogingen tot aanslagen gedaan, meestal vanuit een geloofsovertuiging of terroristische beweging.

Op vrijdag 22 maart drongen meerdere gewapende mannen een concertgebouw in Moskou binnen. Hier begonnen ze te schieten, en staken ze het gebouw in brand. Er zijn zeker 139 doden en nog eens 182 gewonden. IS claimt dat zij achter de aanslag zitten, maar de Russen houden hun opties open.

Dader

De claim van IS is volgens de New York Times geloofwaardig, maar in Moskou zijn ze nog niet overtuigd. De Russen wijzen liever Oekraïne aan als dader, terwijl daar geen enkel bewijs van is. Een Russische journaliste zegt dat de claim van de IS nepnieuws is. Het Kremlin is een grote klopjacht naar de daders gestart. Er zijn in totaal al 11 mannen opgepakt. 

Het is in het verleden al vaker gebeurd. Zo werd in oktober 2023 een aanslag gepleegd op het muziekfestival Supernova Sukkot in Israël. Verantwoordelijk was de Palestijnse militaire beweging Hamas. Het werd een heus bloedbad, en het officiële dodenaantal staat op 327 slachtoffers en meer dan 3.400 gewonden. Hier werden jongeren ontvoerd en vermoord. 

Aanslag

Zeven jaar geleden, in 2017, tijdens een concert van Ariana Grande in Manchester blies moslimextremist Salman Abedi zich op in de zaal.  Daarbij kwamen 22 mensen om het leven, onder wie 7 kinderen. Op die dag vielen ook nog is 237 gewonden. Dat was de grootste aanslag in Engeland sinds 2005. Toen bliezen vier zelfmoordterroristen zichzelf op in metro’s en een bus in Londen. Bij die explosies kwamen 52 mensen om het leven.

De laatste jaren zijn er steeds meer terreurdossiers met minderjarigen. Afgelopen week planden een groepje van 4 jongeren tussen de 15 en 18 een aanslag op een concertzaal in Brussel, ook in naam van de IS. De jongste jongen was nog maar 15, en woonde een pas een aantal maanden in Ninove, een stad in België. “Het is niet de eerste keer dat we zien dat minderjarigen zich tot het jihadisme bekeren en dreigen met terroristisch geweld”, zei minister van Justitie Paul Van Tigchelt. 

Angst

Door de regelmaat van aanslagen is de angst voor terroristische aanslagen in de wereld gegroeid. Leerlingen van het Mediacollege in Amsterdam worden hier niet door weerhouden. “Zolang het niet in Nederland gebeurt, voel ik me nog hartstikke veilig”, aldus medestudent Zenzi. “Ik heb in Juni een concert van ACDC en ik heb daar ontzettend veel zin in”. Medestudent Robin is ook niet bang: “Ik hou heel erg van concerten, en niets zou mij ervan weerhouden om te gaan”.