Boni de musical : het levensverhaal van Boni tegen de slavernij.

“Dit is geen verhaal over lijden, maar juist over de kracht en levenslust van de onderdrukten” – Het Parool  

Over Boni

De slavernij werd in Suriname door de tot slaaf gemaakte mensen niet lijdzaam ondergaan, maar kent een lang leven van verzet. In de jungle weet Boni zich ontastbaar, onvindbaar en bijna onsterfelijk te maken. Samen met zijn medestanders vormen zij een bedreiging voor de kolonisten. De zo geheten Boni-oorlogen (1765 – 1793) gaan de geschiedenis in als de eerste succesvolle poging om de greep van de bezetter te breken. Zo vallen zij plantages aan en bevrijden van tot slaaf gemaakte mensen en nemen voorraad, wapens en mee. Na een lange strijd is Boni verraden en gedood. Of toch niet? Is Boni echt verslagen of heeft hij de strijd overleefd en gewonnen? Een verhaal dat eindigt in een mythe : de geest van Boni leeft voort en geeft ons hoop voor de toekomst.

De musical

In deze nieuwe musical nemen de acteurs, zanger en dansers je weer terug naar de 18de eeuw. Het mooie stuk spettert van zang, spoken word, rap, soul en dans. Laat jezelf meeslepen in het mooie verhaal van Boni de vrijheidsstrijder. De voorstelling ging op de Onafhankelijkheidsdag van Suriname (25 november 2023) in première in DeLaMar Theater in Amsterdam. Tot 24 april 2024 is de musical te zien door heel Nederland.

Cast

De cast bestaat uit Urvin Monte (Boni), Jeannine La Rose (Boni’s moeder), Juan Wells (De Friderici) en Juneoer Mers (Gouverneur en Bambi, dubbelrol). Naast deze namen zullen Susan Malaika Bailey (Ma Cato), Leo-Alexander Hewitt (Baron), Xavier Molijn (Jolicoeur) en Melissa Kanza (Afiba). Samen met de ensemble maken ze er een prachtig stuk van.

“In elk ensemblelid flakkert iets van het vuur van Boni, en zo houden ze hem, nog altijd, in leven.” – de Volkskrant

Bezoeken

Een bezoek aan deze musical is het absoluut waard, de energie van de cast is geweldig. Ze nemen je echt mee het verhaal in, laat je raken door deze geweldige mensen en hun kunst op het toneel. Stel je open om het mooie verhaal van Boni te volgen. Kaartjes kan je boeken op https://www.bonidemusical.nl/speeldata/