Grensoverschrijdend gedrag in supermarkten

Het gebeurt best vaak dat er grensoverschrijdend gedrag is in supermarkten ook hebben leerlingen van het Mediacollege last daarvan als ze aan het werk zijn.

Studenten van het Mediacollege maken dingen mee als ze in de supermarkt werken. Teamleiders zitten aan jonge meiden, teamleiders die per se meisjes naar huis willen brengen, teamleiders sluiten meisjes een hoekje in. Soms wordt er iets aan gedaan maar vaak ook niet. MaLive heeft aan onder meer de Jumbo gevraagd of ze hier wel eens signalen van hebben ontvangen. De Jumbo wil hier geen antwoord op geven.

Wat kan je doen volgens de vakbond FNV

MaLive heeft ook de vakbond FNV (die opkomt voor rechten van werknemers) om een reactie gevraagd.

José van Lieshout van de FNV laat weten dat de bond weet dat het helaas overal voorkomt. Dus ook bij supermarkten. FNV heeft geen specifiek onderzoek gedaan bij supermarkten maar José vertelt wat wel bekend is:

  • Vrouwen hebben meer risico op grensoverschrijdend gedrag
  • Jonge vrouwen hebben meer risico op seksueel grensoverschrijdend gedrag
  • Mensen met onzekere contracten hebben meer risico op grensoverschrijdend gedrag

Zie hiervoor ook ons onderzoek, dat te downloaden is op: Grensoverschrijdend gedrag – FNV

Wat kunnen ze doen?

Als mensen hier last van hebben kunnen ze terecht bij de vertrouwenspersoon van hun supermarkt. Als het goed is, is deze bij hen bekend gemaakt. Ze kunnen ook terecht bij hun leidinggevende. Als het de leidinggevende zelf betreft zouden ze ook naar de hogere manager kunnen stappen, zoals de supermarktmanager. Maar dat is wellicht wat spannend, zegt José. Mensen kunnen ook contact opnemen met Vertrouwenstelefoon – FNV. Zij krijgen een luisterend oor en tips. Wat ze natuurlijk ook kunnen doen is om elkaar te ondersteunen en dat als groep aankaarten.

Om samen sterker te staan kunnen ze deelnemen aan een omstanderstraining, deze kunnen ze kosteloos volgen via: Omstanderstraining (socialsafety.work)

FNV leden kunnen dit uiteraard ook aankaarten bij hun vakbondsbestuurder. Wil je lid worden van de vakbond?  Word lid van de FNV – FNV

Ook meegemaakt?

Heb jij ook wel eens zoiets meegemaakt? Laat het weten aan Malive. Laat weten via DM malive.nl op Insta!