Vertrouwen in nieuws

Denken dat alles wat je leest bij serieuze nieuwsbronnen betrouwbaar is, is niet altijd waar. Dat blijkt maar nadat de Finse journalist, Matti Kuulsela (68 jaar), in zijn biografie heeft toegegeven dat sommige artikelen deels soms niet waar zijn wat hij schreef. Dat er gesprekken niet zijn plaatsgevonden wat wel werd gezegd. Dit zorgt natuurlijk voor veel ophef rondom journalistiek zelf. Het vertrouwen dat men heeft in het nieuws kan daardoor worden beschadigd.

Betrouwbaarheid

Veel mensen vertrouwen het nieuws. Dit komt natuurlijk omdat nieuws is waar men op kan rekenen om betrouwbare informatie te lezen. Mensen van 18-34 jaar zijn soms wat sceptischer met het nieuws vertrouwen als ouderen, blijkt uit onderzoek van Motivaction. Dit komt natuurlijk door al het nepnieuws dat jongere mensen vaker tegen komen in social media. Daardoor kunnen zij ook sneller onderscheid maken in wat echt nieuws is en wat nep zou kunnen zijn. De oude journalist had “fictie” toegepast in meerdere artikelen van hem. Aamulethi, het platform waar alle artikelen van hem zijn gepubliceerd, heeft uiteindelijk 551 artikelen van hem verwijderd. Waarvan hij zelf had toegegeven dat zeven artikelen maar onjuiste en niet betrouwbare informatie bevatten.

Geloofwaardigheid binnen het nieuws

Het geven van desinformatie op een groot platform is nooit goed en zal ook veel gevolgen hebben. Natuurlijk is soms nepnieuws vrij goed te onderscheiden van echt nieuws, zoals waar het nieuws op te vinden is. Sites en platformen met een achtergrond en geschiedenis van vaker nepnieuws te publiceren, gelooft men dus minder snel. Dit vertrouwen verliest de journalistiek dan meteen als er blijkt dat er ergens per ongeluk onbetrouwbare informatie is tussen gekomen en uiteindelijk ook gepubliceerd. Een van de manieren om nepnieuws te checken is om te kijken of dezelfde informatie te vinden is op andere platformen.

Hier een link van hoe je nepnieuws kan vinden.