Nieuwe trend onder jongeren: valse bommeldingen

DoorJackie Faijdherbe

27 maart 2024

Het lijkt steeds vaker te gebeuren: valse bommeldingen. Sinds vorig jaar nemen de cijfers toe. Vooral onder jongeren en jong volwassenen blijkt dit een populaire grap.

Foto: Soren Storm Hansen

Vorig jaar november werd er een verdacht pakketje achtergelaten in een trein op Centraal Station, hier werd meteen een melding van gedaan bij de politie. Het was duidelijk dat het om een bom zou gaan, met die informatie heeft de politie vrijwel meteen alle perrons op Amsterdam Centraal ontruimd. Het bleek te gaan om een nepbom, maar alsnog was de politie vastberaden om de dader of daders te vinden. Niet heel veel later werden de verdachten opgepakt: twee broers van 25 en 26 uit Medemblik.

Domme grap

De broers hebben gisteren een pro-formazitting gehad waarin ze blijven herhalen dat het een slechte grap was en dat ze er niet goed over na hadden gedacht. ‘Het is gewoon een domme grap geweest; een hele domme actie. Ik had er geen bedoelingen mee en ik weet niet waarom ik het gedaan heb’, verklaart Jonathan K, de jongste van de twee.

‘Ik heb niet over de gevolgen nagedacht en het is een zwaar misplaatste grap geweest.’  verklaart oudere broer Matthias K. Ook benoemen ooggetuigen dat het pakketje er wel heel nep uit zag. Een officiële uitspraak en/of straf hebben de broers nog niet gekregen. De twee mannen werden op verzoek van hun advocaat vrijgelaten en mogen de behandeling van de zaak in vrijheid afwachten.

Dit is niet de eerste keer dat er valse bommeldingen worden gedaan in Nederland. Eind vorig jaar is namelijk een middelbare school in Oss ontruimd na een bommelding, daar is verder voor zover bekend geen onderzoek naar gedaan. Een middelbare school in Waregem (België) ontving afgelopen donderdag een telefonische bommelding. De omgeving rond de school werd afgezet, bijna tweeduizend leerlingen en circa honderd personeelsleden die in de buurt van de school aan het werk waren, verlieten de omgeving naar een in de buurt gelegen park.

Minderjarige verdachten

De valse melding was afkomstig van drie minderjarige leerlingen van een andere school. Eén van hen is 17, de anderen zijn 15 jaar oud. Ze worden allen verhoord. Of hun ouders ook zullen moeten opdraaien voor de interventiekosten van politie en hulpdiensten is nog niet bekend.