Waarom ontsnappen dieren uit de dierentuin?

DoorRobin Steenkist

27 maart 2024

Bokito in Blijdorp, luipaarden in de Beekse Bergen en rode panda’s in Artis hebben allemaal wat gemeen: ze zijn namelijk ontsnapt uit hun verblijf. Net zoals de net ontsnapte wasberen uit Aquazoo.

In Leeuwarden zijn er elf van de twaalf wasberen ontsnapt, twee zijn inmiddels gevangen en de rest is nog niet gevonden. De wasberen zijn maandag naar de dierentuin gebracht, omdat ze eerst in een opvang in Almere zaten. Medewerkers ontdekte de ontsnapping op dinsdagochtend. De twee gevonden wasberen waren gevonden in een boom en tussen het bamboe en zijn weer terug in hun eigen verblijf. AquaZoo is grondig aan het zoeken en heeft ook meerdere vallen neergezet om de beesten te vangen. Ze weten niet precies hoe de beesten ontsnapt zijn, maar wel dat ze zichzelf eruit hebben gegraven.

Eerder gebeurd

Deze wasberen zijn zeker niet de eerste dieren die uit Nederland zijn ontsnapt en ook niet de laatste. De meest bekende ontsnapping in Nederland is de gorilla Bokito die in 2007 ontsnapte uit zijn verblijf in Blijdorp. Bokito werd uitgedaagd door kinderen en ontsnapte door het schrikdraad en viel de Zoetermeerse Yvonne de Horde aan.

Ook een bekend verhaal is het verhaal van de twee chimpansees uit Amersfoort die de ontsnapping niet overleefde. Zij werden doodgeschoten, omdat zij volgens Dierenpark Amersfoort ‘imponerend’ gedrag vertoonde.

Waarom?

Maar waarom ontsnappen deze dieren? Veel mensen zouden dierentuinen beschrijven als een onnatuurlijke gevangenis. Dieren horen namelijk in de natuur en niet opgesloten in een hok. Dit zou dus ook een reden kunnen zijn voor het ontsnappen van deze dieren. Ze kunnen namelijk erg gestrest worden door verplaatsingen, harde geluiden en treiteringen van bezoekers.

Ook kunnen ze ontsnappen doordat ze slecht behandeld worden. Ze worden bijvoorbeeld verwaarloosd of krijgen te weinig eten waardoor ze zelf op zoek gaan. Maar weten waarom deze dieren ontsnappen blijft een raadsel het is alleen te hopen dat ze goed verzorgd worden en veilig terugkomen.