De Boekenweek komt eraan!

Je hebt gehoord van de Kinderboekenweek, maar wist je dat er ook gewoon een Boekenweek is voor jongeren en volwassenen? Van 16 tot 24 maart zijn er activiteiten door heel Nederland.

Het begon allemaal in 1932, de Boekenweek is een jaarlijks feest dat wordt gevierd in en met boekhandels, uitgeverijen, auteurs, bibliotheken en de media. De Boekenweek is ontstaan om zoveel mogelijk mensen aan te sporen nieuwe boeken te kopen. Tijdens dit wekelijkse event wordt ook de liefde voor boeken gevierd.

Het Thema

Er is een speciaal thema dit jaar. Als je vijftien euro uitgeeft bij een boekhandel krijg je een speciaal geschenk. Het boek dat dit jaar is uitgekozen als geschenk is geschreven door de grootste schrijversfamilie van Nederland, namelijk de familie Chabot. Het thema is daarom ook ‘Bij ons in de familie’. Het boek dat ze geschreven hebben heet Gezinsverpakking. Ook brengt hun zoon Bart Chabot het thema uitgave uit, een poëziebundel met de naam Ooievaarsblues. Daarin verzamelt hij zijn mooiste poëzie over het familieleven. 

Het boekenbal

Op de avond voor de start van de Boekenweek wordt het Boekenbal georganiseerd. Het is een groot event dat volop media-aandacht krijgt, dus kaartjes zijn ook altijd heel gewild. De ruim twaalfhonderd kaarten voor het feest worden eerst verdeeld onder schrijvers. Daarna gaan ze naar journalisten en andere belangrijke figuren uit de literaire wereld. Maar nu is er ook veel belangstelling voor tickets onder jongeren, zoals jonge auteurs en ‘Booktokkers’, is toegenomen. Booktokkers maken content over boeken en lezen op TikTok.