Warm droog of nat weer?

DoorSteffan te Beest

31 januari 2024

Het KNMI heeft vandaag een nieuw rapport uitgegeven. “Het is in Nederland nog nooit zo warm, droog en nat tegelijkertijd geweest.” Hoe kan dit, dat hebben we uitgezocht. Helaas wou het KNMI zelf niet reageren.

Warmte

2023 is het warmste jaar ooit. Met een gemiddelde van 11,8 graden Celsius verbreekt dit het oude record Van 2014 toen het nog 11,7 graden was. Dit komt voor het grootste deel door klimaatverandering. Door deze hitte verdampt grond- en zeewater sneller. Hierdoor komt uiteindelijk meer regenval.

Droogte

Het jaar 2023 was niet alleen warm maar ook droog. Dit komt vooral door de weinige regen die is gevallen in de maanden mei en juni 2023. Toen viel er vrijwel geen druppel in heel het land. Dat, gepaard gaande met de warmte die toen over het land trok, betekende veel verdampingen en weinig regen waardoor de grond bijna onbewoonbaar leek voor planten. En rivieren kwamen gevaarlijk laag te staan. Hierbij is een droogte record ontstaan. Hiervoor kunnen we niet alleen klimaatverandering de schuld geven. Volgens het KNMI komt zo een droogte eens in de 20 jaar voor.

Extreme regen

Maar lang droog bleef het niet want in juli begint het te regenen en hard ook. Gemiddeld valt er in juli 80 millimeter neerslag. Maar in 2023 was dit 107 millimeter een vors verschil al. Maar de grootste verschillen zien we in oktober en november. Gemiddeld ligt in die maanden normaal het peil 83 millimeter regen per maand. Hier werd in 2023 keihard overheen gebanjerd met 160,9 millimeter (oktober) en 177,1 millimeter (november). Maar ook de zon was vaak te zien tijdens deze periodes. Hierdoor is dus ook een record voor warmte gemeten.

Toekomstperspectief

Hoe het er later aan toe gaat is natuurlijk lastig te zeggen. Maar als wij niet stoppen met het uitstoten van uitlaatgassen en zoveel vlees eten, zal dit in de toekomst groot effect hebben op onze samenleving. Oogst zal mislukken en miljoenen mensen zullen met watertekorten kampen. Daarom is het zo belangrijk om te kijken wat jij kan doen om het klimaat te redden op WNF.