Slapen jongeren genoeg?

DoorJosephine Hooijboer

31 januari 2024

Slapen, de meeste mensen doen het s’nachts, maar sommigen overdag. Even “opladen” of even tot rust komen. Slapen is belangrijk. Volgens hersenstichting.nl maakt slapen onze hersenen schoon, zorgt het voor het verwerken van emoties en draagt het bij aan ons geheugen.

Maar slapen jongeren eigenlijk wel genoeg? En wat zijn de gevolgen van te weinig slaap?

De hoeveelheid slaap die je nodig hebt hangt af van verschillende dingen. Volgens gezondheidsnet.nl hangt de hoeveelheid nodige slaap af van je leeftijd, je gezondheid en in hoeverre je overdag actief bent. Langdurig slaaptekort kan voor verschillende klachten zorgen. Het kan zorgen voor geheugenverlies, stemmingswisselingen, slechte concentratie, maar ook vaker ziek zijn is een gevolg van te weinig slaap.

Het is belangrijk om goed en genoeg te slapen om deze klachten te vermijden, maar dat lukt niet altijd even goed.

‘Ik slaap iedere nacht gemiddeld 6,5 uur’, vertelt Jim. ‘Ik ga vaak rond half 12 slapen en sta 6 uur op. Ik weet dat dat te weinig is, maar ik werk vaak tot laat en wil graag ook leuke dingen doen, dus ik heb het er wel voor over. Op school ben ik daardoor wel moe, maar dat vind ik niet erg.’

‘Ik probeer vaak rond 11 uur te gaan slapen, maar ik val dan pas om half 1 echt in slaap’, vertelt Sara. ‘Ik heb vaak een heel druk hoofd en ben bijna nooit echt moe. Als ik niet kan slapen, ga ik vaak wat muziek luisteren of lezen om m’n hoofd een beetje af te leiden. Ik ben op school vaak gedemotiveerd en moe, dus ik moet er wel voor gaan zorgen dat ik meer slaap’.

Om beter te kunnen slapen zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Je kunt iedere dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, waardoor je lichaam op een gegeven moment weet waar het aan toe is. Ook kan het vermijden van cafeïne en lichtgevende schermen voor het slapen, er voor zorgen dat je beter in slaap valt.

Op thuisarts.nl/slecht-slapen/ik-wil-beter-slapen vind je meer tips over hoe je de kwaliteit van slapen verbeterd en hoe je er voor zorgt dat je straks weer fris en fruitig de dak doorkomt.