School begint veel te vroeg

DoorShabnam Malekzada

31 januari 2024

Het is 6:00, de wekker gaat af en je snoozet m weer, nog even blijven liggen. Dan is het weer tijd om je klaar te maken voor school. Waarom kan je niet later beginnen? In dit artikel worden de voordelen van later beginnen met school op een rij gezet en uitgelegd waarom het beter is.  

Gapende tieners in de les, geïrriteerd en met slaaptekort. “Eerder gaan slapen” is een advies dat makkelijker is gezegd dan gedaan. In de avond moeten studenten en tieners vaak huiswerk maken of willen ze even tijd voor zichzelf. Dat gaat lastig als ze weer op tijd moeten slapen voor school de volgende ochtend.  

In een opinieartikel van Scientas wordt bepleit dat het beter is als scholen later zouden beginnen. Barbara Galland, een Nieuw-Zeelandse academicus op het gebied van slaapgezondheid legt in 2023 aan Scientas uit dat dit tieners de gelegenheid geeft om ‘s ochtends wat uit te slapen.  

Er zijn meerdere redenen waarom studenten en tieners slaaptekort hebben, sociale activiteiten, schermtijd en huiswerk hebben hier een rol in, veel jongeren zijn hierdoor moe in de les. Galland vertelt aan Scientas dat leerlingen niet eerder dan kwart voor 10 zouden moeten beginnen met school. “Dit kan tieners helpen hun gezondheid en welzijn te verbeteren.”  

Studente Noëmi zou het ook fijn vinden als de lessen later zouden beginnen. “Als ik dan ‘s nachts niet kan slapen en wakker blijf kan ik toch nog aan m’n 8 uur slaap komen doordat ik ‘s ochtends langer kan blijven liggen. Ook denk ik dat de trein naar school een stuk rustiger zou zijn en dat er meer ritme in zit voor studenten en ze sneller op tijd zouden komen.” Vertelt Noëmi. 

Onderzoekers adviseren dus om later te beginnen en studenten zijn ook voor, hopelijk nemen scholen dit advies aan en zullen ze er iets mee doen, Studenten zouden het in ieder geval niet erg vinden om wat langer te blijven liggen!