Sta jij straks ook op een slagveld?

DoorIsa Buskermolen

26 januari 2024 , ,
Soldaat tijdens een oefening in voorbereiding op een mogelijk oorlog. Foto: Gökhan Tahincioğlu

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland is twee jaar aan de gang. Toen de oorlog begon zat de schrik er goed in bij Europa en zo ook bij Nederland. Inmiddels lijkt de spanning over het conflict afgenomen, maar is dat wel terecht? En wat als er wel een derde wereldoorlog uitbreekt, wat zou dat dan voor jou betekenen?

Volgens de NAVO-admiraal Rob Bauer is het onterecht dat we ons minder zorgen gaan maken over de oorlog, schrijft omroep EO. ‘Volgens hem kan die oorlog het lot van de wereld bepalen en worden we geconfronteerd met de gevaarlijkste wereld die we in tijden hebben gezien. “We gaan van een tijdperk waarin alles planbaar en voorspelbaar was naar een tijdperk waarin alles op elk moment kan gebeuren. Een tijdperk waarin we dus het onverwachte moeten verwachten”, zei hij vorige week woensdag op een NAVO-top in Brussel.’

‘Dat het ineens zo veel over de oorlog gaat heeft er mee te maken dat begin februari de grootste NAVO-oefening in dertig jaar begint. Ongeveer 90.000 militairen doen daaraan mee. Die oefeningen zijn bedoeld om een oorlog te voorkomen, zegt Tim Sweijs. Door te laten zien dat de NAVO klaarstaat, gaat de kans op zo’n aanval juist omlaag denkt Sweijs.’ Het is dus niet bedoelt om wereldoorlog drie te starten, maar juist om wereldoorlog drie te voorkomen.

Wat als de oorlog uitbreekt?

Misschien heb je hem al gehad, of moet je hem nog krijgen. De brief die je op je 17e ontvangt waarin staat dat de dienstplicht is opgeschort, maar dat je nog wel oproepbaar bent als er oorlog uitbreekt. ‘Commandant der strijdkrachten Onno Eichelsheim pleit ervoor om ze daarnaast een enquête in te laten vullen over hun competenties en motivaties om eventueel het leger in te gaan’, schrijft het NOS. Zowel mannen als vrouwen worden opgeroepen als er een oorlog uitbreekt.

“Als je in een langdurig conflict komt, wil je niet binnen een paar dagen door je munitie heen zijn. Het materieel en personeel dát het Nederlandse leger heeft, is heel goed. Maar het is te weinig”, zegt Hoogleraar Oorlogsstudies Frans Osinga. Daarom is het ook zo belangrijk dat mensen zich gaan aansluiten bij defensie.

Bang voor terugkerende dienstplicht hoeven we nog niet te zijn. ‘Dick Zandee, defensiespecialist bij instituut Clingendael, denkt dat “een beperkte vorm van dienstplicht” de enige oplossing is. Hij erkent wel dat daar nu weinig draagvlak voor is, en ook Osinga ziet nog haken en ogen. “Het is een enorme uitdaging voor defensie om al die dienstplichtigen uit te rusten, te trainen en de administratie bij te houden over het reservistenbestand. Maar het zou wat oplossen, met name de binding met de maatschappij.”

Ook word er door Rob Bauer opgeroepen om je voor te bereiden op een eventuele oorlog. “Je hebt water nodig, je hebt een radio met batterijen nodig en je hebt een zaklamp met baterijen nodig. Ik zeg niet dat het morgen misgaat, maar we moeten ons beseffen dat vrede niet vanzelfsprekend is.”