Recensie: Jorik (2024)

DoorLucie van der Hulst

26 januari 2024

Het is een cliché tegenwoordig; BN’er word gecancelled, laat een lange tijd niks van zich horen en brengt vervolgens een documentaire uit met zijn of haar ‘eigen kant van het verhaal.’ In 2023 kregen we er een van Bilal Wahib, Koen Pieter van Dijk (voormalig Kardashian), en nu in het nieuwe jaar verschijnt er een documentaire serie van Jorik Scholten, beter bekend als Lil Kleine op Amazon Prime, geregisseerd door Sascha Visser.

Scholten werd in 2022 opgepakt nadat er een video opdook waarin te zien was hoe hij zijn vriendin Jaimie Vaes gewelddadig uit een auto trekt. Het jaar daarvoor was de rapper al opgepakt op Ibiza nadat Vaes aangiften had gedaan voor mishandeling. Later ontkende de twee dit door het maken van een video waarin ze aangaven dat er geen spraken was van fysiek geweld.

Zelfreflectie

De docuserie begint met een paar beelden die goed weergeven hoe Nederland Scholten ziet; hij verscheurd 500 euro biljetten en plakt ze op zijn gezicht, hij vliegt in privéjets en gaat uit eten voor 3000 euro. Hij is rijk, hij is brutaal, en hij is de grootste artiest van Nederland, en hij weet het. Totdat zijn leven overhoop word gegooit, hij is gecancelt. We ontmoeten Scholten in de documentaire vlak nadat hij uit de gevangenis komt na zijn arrestatie. Op het eerste oog heeft Scholten weinig zelfreflectie, hij noemt Vaes “knettergek” in de auto naar huis. Die zelfreflectie lijkt nooit echt te komen. Scholten lijkt spijt te hebben, maar is dat spijt voor de mishandeling van Vaes of is het spijt dat omdat hij betrapt is? zijn spijtbetuigingen eindigen altijd met een ‘maar..’, ‘maar we waren allebei dronken’, ‘maar het was gewoon een giftige relatie’. Het lijkt alsof Scholten zijn spijt meer ligt aan het feit dat zijn platenlabel Sony Music hun contract heeft beëindigd, of aan het feit dat hij nu 3 miljoen euro moet betalen en dat hij hierdoor veel van zijn kleding weg moet gooien.

Jaimie Vaes

Scholten zijn ex-vriendin en de moeder van hun kind Lio heeft besloten niet geïnterviewd te willen worden voor de documentaire. Na de arrestatie van Scholten heeft Vaes beaamd dat hij haar met haar hoofd tussen de deur van de auto heeft vast geklemt. Dit was volgens Vaes niet de eerste keer dat Scholten fysiek geweld tegen haar heeft gebruikt. Ook heeft ze toegegeven de beelden van het auto incident naar roddel-koningin Yvonne Coldeweijer te hebben gestuurd zodat Coldeweijer dit kon verspreiden op haar instagram account. Scholten zegt in de documentaire haar nooit met haar hoofd tussen de deur te hebben geklemd. Maar omdat er nog een lopende rechtszaak bezig is kon hij hier niet veel over zeggen. Het is een hij zegt/zij zegt verhaal tussen de twee.

Verslaving

Na zijn arrestatie is Scholten naar Thailand gegaan om te proberen af te kicken van zijn verslavingen, dit is hem niet volledig gelukt en hij is vroegtijdig weer naar huis gegaan. Hoewel hij wel zegt gestopt te zijn met harddrugs, is drank nog steeds een probleem. In zijn wereld vol ja-knikkers lijkt zijn manager Breghje de enige persoon in zijn leven te zijn die tegengas durft te geven. Op een gegeven moment in de documentaire zegt ze tegen Scholten dat hij minder moet gaan drinken. Dit vangt hij goed op, zeggende dat hij hier mee eens is. Dit blijkt toch een lastige keuze te zijn. Aan de ene kant geeft hij toe te houden van gezelligheid en een feestje, maar hij ziet ook in dat als hij een goede vader wilt zijn en goede keuzes wil maken hij verandering moet brengen in zijn levensstijl. Dit vraagstuk blijft toch nog een beetje hangen aan het eind van de documentaire. Wat begrijpelijk is, want Lil Kleine zijn gaat gepaard met feesten en chaos, is het mogelijk om sober Lil Kleine te zijn? Scholten denkt van niet.