‘Veel misstanden in de muziekindustrie’

Helaas is grensoverschrijdend gedrag een serieus probleem in de muzieksector. Uit onderzoek onder bijna duizend muziekprofessionals blijkt dat de helft de afgelopen vijf jaar met dit probleem te maken heeft gehad.

Ook is gebleken dat een op de vijf van alle ondervraagde mensen gaat het om seksueel fysiek overschrijdend gedrag. Het feit dat deze cijfers zo hoog zijn schokkend. Dit onderzoek is uitgevoerd door Taskforce GO!. Een zaak die bekend is met jongeren en grensoverschrijdend gedrag is The Voice.

Maar wat als je zelf in de muziek later wilt en je leest deze pijnlijke berichten over de industrie? Verandert dat je manier van denken of let je scherper op? MR-student Roos droomt van een carrière in de muziek. Beïnvloedt het nieuws over de misstanden haar ambitie? “Het beïnvloedt niet mijn ambitie maar is wel zeker dat je erover na gaat denken, want het gebeurt niet alleen in de muziekindustrie maar jammer genoeg ook daarbuiten. En het is best wel een groot onderwerp dus het beheerst niet mijn ambitie, maar het is zeker iets waar ik over nadenk.” Doet het iets met je? “Ja tuurlijk, het is vreselijk, als dat gebeurt. Gelukkig zelf nog nooit meegemaakt. Niet zo’n heftige manier als daar, dat zou ik echt afschuwelijk vinden.”

Uit onderzoek blijkt volgens 3voor12 van de VPRO dat een half miljoen mensen in Nederland amateurmuzikant zijn. Zover bekend is nooit onderzoek gedaan naar grensoverschrijdend gedrag in deze groep van muzikanten.

Misstanden melden

Het kan angst opwekken dat je een slachtoffer kan worden van grensoverschrijdend gedrag en wellicht je vanwege deze reden helemaal wil stoppen met het najagen van een muziekcarrière. Er heerst een angst om naar buiten te komen met de beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag, dat kan een gevolg zijn als toekomstige muzikant in de muzieksector. Als je in de muziekwereld werkt en je iets meemaakt wat je wil melden kan dit bij https://mores.online/.