Tikkie Cultuur, soms is het best een gedoe

DoorEva Louise Spits

19 januari 2024

‘Ik schiet het wel voor en stuur wel een tikkie,’ klinkt het van de andere kant van het tafeltje. Dankzij de moderne techniek is het zo makkelijk om rekeningen te splitten. Maar werkt het ook echt? Hoe vaak de redacteuren van malive.nl niet moesten wachten op hun geld… Dankzij de Tikkie-cultuur is het soms een heel gedoe, dat splitten van de rekening.

De meeste studenten hebben de Tikkie-app. Tikkie is een betalingsapp die wordt gekoppeld aan je betaalrekening zodat je betaalverzoeken kan sturen naar andere. Als je bijvoorbeeld de gehele rekening betaald als het restaurant het niet waardeert als de rekening in tweeën wordt gedeeld, dan kan je naderhand een “tikkie” sturen naar je vriend/vriendin om zijn drankjes te betalen.

Tikkie sturen

Een tikkie sturen past goed bij de Nederlandse directheid. Meer dan 8 miljoen mensen in Nederland hebben de tikkie app. Vele andere gebruiken een betaalverzoek vanuit hun bank app. Nederlanders staan om bekend om goed op hun eurootjes te letten. Er is zelfs een gezegde voor ‘going dutch’, iedereen betaald voor zichzelf.

“Ik betaal je terug wanneer ik uitbetaald krijg “

Duidelijke afspraken over betaalverzoeken zijn erg belangrijk. Het is haast wel te verwachten wanneer je opstap gaat met studenten dat je in de ochtend een tikkie krijgt. Maar als je vrienden al hun geld al hebben uitgegeven dan hebben ze niet de ruimte om jou terug te betalen. Je kan dan ook vaak te horen krijgen dat je je eigen geld dat pas later terugkrijgt. “Ik betaal je terug wanneer ik uitbetaald krijg “. Maar is het eigenlijk wel zo netjes om mensen op hun geld te laten wachten?

“Ik moest iets voor voorschieten voor een college van mij. En dat was 150 euro. En dat heeft 3 weken geduurd voordat het werd terugbetaald. En ik moest er meerdere malen naar vragen wanneer het werd terug betaald. En ik werd daar eigenlijk erg boos van.” zegt Roos, student Mediaredact

Tikkie etiquette

Wanneer is het netjes om een tikkie te sturen?

Het is belangrijk om altijd duidelijk te zien wanneer je de kosten wilt delen. Als je een afspraak maakt om samen te koken wees dan duidelijk of het avondeten op jouw is of niet. Of als iemand voor een afspraak met jouw een treinkaartje haalt van 20 euro dan is het wel zo beleefd om het eten te trakteren. Maar tikkies sturen en de Nederlandse gierigheid kunnen ook zorgen voor irritaties. Sommige mensen sturen geen tikkies onder de 5 euro maar betalen ook geen tikkies onder de 5 euro. Is het niet zo netjes om te bepalen dat mensen hun eigen geld niet terugkrijgen.

“ Als je een iemand een tikkie stuurt van 5 euro dan vind ik dat eigenlijk niet kunnen. Maar als iemand een tikkie van minder dan 5 stuurt dan betaal ik het wel want het is nog steeds hun geld. Het is wel meer begrijpelijk als je tikkie van 5 euro stuurt als je 6 mensen een tikkie moet sturen van 5 euro dan vind ik dat wel kunnen. want dan is het toch weer 30 euro “ vertelt MR-student Noa.