Meld je nu aan voor de kijkavonden van IDFA!

DoorAmé Achthoven

19 januari 2024

De 37ste editie van IDFA vindt plaats van 13 november t/m 24 november 2024. Het internationaal documentaire Film Festival Amsterdam ( IDFA ) is een Nederlandse documentaire festival dat jaarlijks in de maand november in Amsterdam wordt gehouden. Het werd opgericht in 1988 om de documentaire cultuur nationaal en internationaal te stimuleren.

Twaalf dagen lang viert Amsterdam de bloeiende internationale documentairefilm in al zijn diversiteit, samen met ruim 3.000 professionals en een groot publiek met bijna 300.000 bezoekers. Er worden jaarlijks ruim 3500 documentaires beoordeeld, waarvan er zo’n 300 producties de uiteindelijke festival selectie halen. Het festival biedt een staalkaart aan genres en streeft het gendergelijkheid en een spreiding van productielanden na. De films worden ondergebracht in drie overkoepelende secties: competitieprogramma’s met premières, de Internationale jaaroogst en de  Focus programma’s.

Docenten en scholieren gezocht

Dit jaar worden er dus ook allemaal weer leuke documentaires getoond, alleen daar moet nog een selectie uit worden gemaakt en daar hebben we jullie hulp voor nodig! Ben jij een docent of leerling en wil je een bijdrage leveren aan de filmselectie voor de IDFA 2024 schoolvoorstellingen? In het voorjaar organiseert IDFA filmavonden om de mening van docenten en leerlingen op te halen over nieuwe films. IDFA is ook opzoek naar docenten die samen met hun klas een aantal documentaires willen bekijken en beoordelen.

Datum en tijd IDFA kijkavonden

De kijkavond voor docenten op het MBO is woensdagavond 6 maart. De inloop is vanaf 17:30, start: 18:00 en einde is rond 21:00. De films worden gekeken op het IDFA kantoor, waar je samen een aantal documentaires kijkt. Je kan je mening geven, bepalen wat je van de films vindt en hoe je denkt dat jouw leerlingen of studenten de films zullen ervaren.

Niet alleen de mening van de docenten is belangrijk, maar ook van de leerlingen of studenten. Ze zijn opzoek naar docenten die samen met hun klas documentaires gaan kijken en beoordelen. Het team van IDFA kijkt graag mee in de klas zodat ze de mening van de leerlingen kunnen horen. En welke onderwerpen zij graag willen zien op het IDFA festival 2024. Wanneer? Februari/maart/april; dag, tijd en duur in overleg. (PS: Je hebt wel een digibord en internetverbinding nodig). Zelfstandig online kijken is ook een optie, dan geven ze toelichting via Teams of Zoom, telefonisch of per mail.

Je kan je als klas of docent aanmelden via de website van IDFA en onthoud je mening is erg belangrijk.