Terug van weggeweest: Minister Dijkgraaf

DoorRedactie Ma Live

19 april 2023

Deze week is het weer Mental Health Alert week op het Mediacollege. Van 17 tot 21 maart staat het helemaal in het teken van de mentale gezondheid van de studenten. Vorige maand hadden we groots bezoek van Minister Dijkgraaf van onderwijs. Hij vond het Mediacollege waarschijnlijk zo gezellig dat hij vandaag wederom de tijd heeft gemaakt om even bij ons langs te komen!

 

Minister Dijkgraaf staat erom bekend dat hij zich inzet voor de mentale gezondheid van studenten en dat hij dit een urgent onderwerp vindt. Zo had hij vorig jaar onder andere 15 miljoen euro gereserveerd voor het studentenwelzijn.

 

Om 09:30 kwam de minister aan en om 10:00 begon de uitzending. De minister had al een drukke ochtend. Hij liet weten dat hij vanochtend al drie politieke vergaderingen had en dat hij het daarom fijn vond om eindelijk aangekomen te zijn op het Mediacollege. Terug van weggeweest!

 

Tijdens het gesprek kwamen er verschillende onderwerpen ter sprake. Er werd aan Minister Dijkgraaf gevraagd of hij zelf wel eens een donkere periode in zijn leven had meegemaakt. Hij liet weten “Toen ik moest gaan studeren vond ik het onwijs spannend. Niemand in mijn familie had al gestudeerd, dus ik had aan niemand een voorbeeld. Ik heb in die tijd veel dipjes gehad.” Een andere donkere periode is toen hij vader werd. Zijn kind was erg ziek en dit was een zware tijd.

Met zijn drukke baan in de politiek is het ook fijn om soms wat afleiding te hebben. Dit vindt hij in muziek, kunst, films, boeken, maar ook bij de plaatselijke snackbar. “Ik word echt blij van lekker eten, vooral iets zouts en vettigs. Na een lang debat ben ik te vinden in de FEBO.”

 

Wat kunnen scholen doen om mentale problemen bespreekbaarder te maken en aan te pakken? Hij vertelt hierover: “Scholen moeten het als een belangrijke taak zien om een veilige omgeving te bieden. Studeren is een kwetsbare periode in je leven en je moet er toch je weg in vinden. Zorg voor coaches, een luisterend oor en weet waar je terecht kan. Kijk ook wat studenten persoonlijk nodig hebben.”

Als afsluiting had de minister ook nog een verzoeknummer. Heroes van David Bowie. “Voor 1 dag een held zijn is een inspirerende boodschap voor

iedereen!”

 

Fleur van der Pol