Prinsjesdag: wat willen jongeren?

DoorJosephine Hooijboer

18 september 2023

Het is weer zover, Prinsjesdag. De dag waarop de koning de troonrede uitspreekt en de regering haar plannen bekend maakt. UNICEF presenteert Jongeren Prinsjesdag. Op deze dag gaan jongeren in gesprek met Tweede Kamerleden over onderwerpen die zij belangrijk vinden, zoals klimaat, armoede en gratis ov. Wat vinden studenten van het Mediacollege belangrijk? En wat weten zij over Prinsjesdag?

“Ik vind de regels in Nederland prima, alleen soms wat streng”, vertelt student Maurits Pijnse van der Aa. “Ik vind het blow verbod in Amsterdam onzin. Voor mij is dat dan niet zo belangrijk, maar Amsterdam staat natuurlijk wel bekend om het blowen. Het OV mag van mij ook wat goedkoper, want als ik in het weekend uit ga, ben ik zo weer twintig euro kwijt. Nederland is in vergelijking met andere landen wel goed bezig met de klimaatveranderingen, dus dat is wel goed. Ik ben zelf niet veel bezig met Prinsjesdag. Ik weet dat er een begroting is en dat er komende plannen bekend gemaakt worden, maar verder niet.”

San van Es is zelf eens bij Prinsjesdag geweest: “Toen ik in groep acht zat heb ik op het plein de koning met de koets zien aankomen. Ik vond het allemaal best wel overdreven voor een speech. Ik weet dat er een koffertje is met daarin een begroting, maar verder weet ik er niet veel van en interesseert het me eigenlijk niet zo veel. Wat de plannen in Nederland betreft, het is handig dat ze er zijn. Het kan altijd beter, maar ik vind het allemaal wel prima zo.”

Didi van Dormolen vind dat er meer naar de mensen omgekeken moet worden: “Mensen mogen van mij meer geld verdienen. Met de inflatie van nu, mogen mensen van mij wel wat meer verdienen. Ik hoop ook dat er meer geluisterd gaat worden naar wat jongeren willen, omdat het ook om onze toekomst gaat, dus ik vind het goed dat UNICEF de Jongeren Prinsjesdag organiseert.”

Unicef: https://www.unicef.nl/jeugd/speak-up/jongeren-prinsjesdag