Praten over psychische klachten

DoorMees Dekker

10 juni 2024

In Nederland heeft een op de vijf mensen te maken met psychische klachten. Toch rust er nog steeds een groot taboe op het praten over deze problemen. Om dit te doorbreken, lanceerde het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de campagne “Hé, het is oké”. Deze campagne, gericht op jongeren tot 35 jaar, heeft als doel het normaliseren van gesprekken over mentale gezondheid en het verminderen van psychische klachten.

De campagne “He, het is oké” is ontstaan uit de behoefte om psychische problemen bespreekbaar te maken. Veel mensen durven hun problemen niet te delen uit angst voor negatieve reacties. Hierdoor blijven klachten vaak onopgemerkt en onbehandeld, wat kan leiden tot verergering van de problemen. De campagne wil laten zien dat het oké is om je slecht te voelen en dat je er gewoon over kunt praten.

Wat houdt de campagne in?

De campagne maakt gebruik van verschillende media om haar boodschap te verspreiden. Zo zijn er tv- en radiocommercials, online video’s, en social media posts waarin jongeren openhartig spreken over hun eigen ervaringen met psychische klachten. Daarnaast zijn er posters en flyers verspreid op scholen en andere plekken waar jongeren samenkomen.

Sinds de lancering heeft de campagne veel positieve reacties ontvangen. Steeds meer jongeren durven open te zijn over hun psychische gezondheid en er lijkt een verschuiving plaats te vinden in de manier waarop erover gesproken wordt. Mensen voelen zich gesteund door de herkenbare verhalen en de boodschap dat het oké is om niet altijd oké te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *