Herfstweer in juni: Code geel

DoorRobin Steenkist

10 juni 2024

Als je uit het raam kijkt ziet het er niet uit als lente weer en helemaal niet als bijna zomer meer als herfst. Wat kunnen we verwachten van juni?

Slecht weer

Het is vandaag dus een echte herfstdag met harde windstoten in de loop van de middag en kans op onweer. Vooral in het westen wordt het slecht weer, zelfs code geel. Dus ook op het Mediacollege. De windstoten kunnen oplopen tot wel zo’n 100 km per uur. In vooral Zeeland en Zuid-Holland. In Noord-Holland en Brabant loopt het op tot 90 km per uur.

Er zou op meerdere plaatsen wel 30 millimeter regen vallen. Aan het einde van de avond zou het weer moeten verbeteren en word het rond middennacht ook droog. Maar morgenmiddag gaat het helaas ook weer regenen. Er zouden een paar droge dagen moeten zijn aankomen week maar ook zeker niet allemaal. Begin volgende week stijgen de temperaturen, maar daalt de regen niet.

Wat gaat er anders?

Er is een grote kans dat je vanmiddag niet kan sporten als je buiten sport. Dit komt omdat veel sportvelden besluiten te sluiten door de hoeveelheid regen. Ook de reis naar huis kan wat langer duren vanmiddag, wegens het uitvallen van treinen door de weersomstandigheden. NS heeft hier nog niks over gemeld, maar in de loop van de middag is er wel een kans. En ook als je met de bus naar huis moet kan je even wachten, want heel Nederland staat ook in vele files. Dit komt omdat mensen bang zijn om hard te rijden en er gebeuren meer ongelukken met regenachtig weer.

Gemiddeld weer

De gevallen neerslag in juni is gemiddeld 66 t/m 70 millimeter en dit is ook niet veranderd de afgelopen jaren, maar de temperatuur is wel gestegen. Rond 1950 was het gemiddeld 20º en dat is in de afgelopen jaren gestegen naar 21,3º. Dit klinkt als erg weinig, maar als we dan zoals deze juni een slecht begin hebben valt het extra tegen.

Gemiddeld is de temperatuur in Nederland in begin juni 21º, maar vorig jaar steeg dit zelfs naar temperaturen rond de 30º. Het is al sinds 1901 niet gebeurd dat er geen een juni dag was boven de 20º en helemaal geen zomerse dagen sinds 1991. Zal dit het jaar zijn dat we dat verbreken?

Zenzi en Keesje, media redactiemedewerker studenten waren benieuwd of de leerlingen van het Mediacollege last hadden van het weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *