Week van de jonge mantelzorger

DoorRebecca Smit

30 mei 2024 ,

Deze week besteden we extra aandacht aan de jonge mantelzorgers. Mantelzorgers zorgen voor een langere tijd voor hun zieke familieleden. Soms staat dit geregistreerd en dan krijg je een beetje geld. Er komen ook gevallen voor dat jongeren onbewust mantelzorger zijn, dit staat dan niet geregistreerd.

De week van de jonge mantelzorger geeft juist meer aandacht aan de jongeren die niet zo goed doorhebben dat zij aan mantelzorg doen. Deze jongeren hebben vaak net iets meer taken dan het gemiddelde kind. Zij zorgen meer voor hun ouders dan dat de meeste kinderen doen.

Lena Grondman student op het Regio College in Zaandam is zelf mantelzorger. ”Het is leuk, omdat je iemand kan helpen, maar het is ook zwaar. Het is zwaar, omdat je op momenten niet je eigen leven kan leiden, je bent altijd wel bezig met het zorgen, waar je ook bent. Je staat altijd aan” Lena staat zelf wel geregistreerd als mantelzorger en krijgt daar een beetje toeslag voor. ”Ik krijg per jaar een 25 euro bon, dan kan ik zelf iets uitzoeken.” Lena is al tien jaar mantelzorger voor haar ouders. Haar ouders zijn beide ziek en er zijn geen andere mogelijkheden voor zorg. ”Het is wel een ervaring, je groeit er snel door op. Je wordt een soort van gedwongen om sneller volwassen te worden door het zorgen.”

Hier heb je de site van de Week van de jonge mantelzorger, hier staat nog meer informatie over de mantelzorgers. Je kan daar ook meer lezen over de campagne waar zij mee bezig zijn.