Meer onbetaalbare studentenwoningen

Studentenwoningen in Nederland worden steeds duurder. De oorzaak is dat de vraag groter dan het aanbod is. Studenten kunnen deze prijzen vaak niet veroorloven.

Goedkoopste stad voor studentenkamers

Het verhuurplatform “Kamernet” keek naar welke steden studenten het minst moesten betalen en waar studenten het meest moesten betalen voor een studentenkamer. Dit verschil is aanzienlijk. Kamernet vind dat er meer appartementen en kamer bij moeten komen. Hun vinden dat het kabinet te weinig richt op het woonbeleid van nu.

De goedkoopste stad voor studenten om in te wonen tijdens hun studie is Wageningen. Hier leg je per maand maar liefst 325 euro neer. In Enschede en Leeuwarden ben je ook het goedkoopste uit in vergelijking met andere steden. Voor deze drie steden betaal je voor elke vierkante meter 25 euro of zelfs wel minder.

Duurste stad voor studentenkamers

Er zijn meerdere dure steden voor studenten om nu een kamer te kunnen huren. Het is geen verrassing dat Amsterdam de duurste stad is. Je betaalt gemiddeld 951 euro per maand voor een kamer. In 2023 waren deze prijzen een stuk lager in Amsterdam en dat was 697 euro per maand. Andere steden waaronder ook Haarlem, Utrecht en Den Haag behoren ook bij de duurste studentensteden.

Actieplan 2022-2030

Het actieplan van de Rijksoverheid is om van 2022 tot 2030 nieuwe studentenwoningen te gaan plaatsen. In deze 8 jaar zouden er 60.000 nieuwe betaalbare woningen voor studenten te komen te staan. Vele ministers vonden dat er wat aan het kamertekort moet gebeuren. Of deze plannen gehaald gehaald gaan worden is nog maar de vraag.

Info over actieplan